Slavni s disleksijom

Disleksija je najčešći poremećaj učenja. Čak i tako, disleksija se nije u velikoj mjeri razumjela sve do kraja 20 stoljeća. Čak i danas može biti veoma teško dijagnosticirati disleksiju.

Postoje tretmani koji su učinkoviti, čak i za odrasle s ovim stanje. Obzirom na ono što znamo, mnoge su poznate osobe imale disleksiju uključujući Leonarda da Vincija, Sv. Terezu, Napoleona, Winstona Churchilla, Carla Gustava Junga, Alberta Einsteina i Thomasa Edisona.

Jennifer Aniston

Tko bi rekao da zvijezda TV serije ‘Prijatelji’ ima disleksiju? Sama Aniston nije znala sve do 20 godina. Nikada nije puno čitala što je rezultat utjecaja disleksije na njezinu edukaciju i sliku o sebi. ‘Mislila sam da nisam pametna. Da jednostavno ništa ne mogu zadržati’.

Kada je otkrila da ima disleksiju rekla je da joj to otkriće pomoglo objasniti zbog čega je tako teško čitala u školi i zbog čega je odabrala ulogu razrednog klauna umjesto uloge ljubimca učitelja. Dijagnoza je odgovorila na mnoga pitanja koja si je postavljala. ‘Cijelo djetinjstvo, odnosno traume povezane s djetinjstvom tada su umrle’, rekla je Aniston.

Steven Spielberg

Ovaj filmski mogul i nagrađivani Oskarovac susreo se s disleksijom, iako to nije znao, u svojoj 60-oj godini. Malteretirali su ga kao klinca, užasavao se odlaska u školu, da bi na kraju ispao s koledža 1968. Kada je saznao, Spielberg je to opisao na idući način: ‘Bila je to posljednja puzzla u ogromnoj misteriji koju sam držao u sebi sve ove godine’. Od tada, slavni redatelj uzvratio je udarac koristeći male ekrane. Kultni klasik The Goonies kojeg je napisao i producirao odražava tinejdžerske godine Spielberga kao samoproglašenog ‘nerda’ i outsidera.

Whoopi Goldberg

Razredni kolege nazivali su je ‘glupom’. Multitalentirana Goldberg nije znala da ima disleksiju sve dok nije ispala iz škole. Od tada ova je glumica, pjevačica, tekstopisac, političarka i komičarka zaradila tone priznanja, uključujući i jednu od najrijeđih kombinacija: nagradu Emmy, Grammy, Oscat i Tony. O disleksiji je rekla: ‘Prednost disleksije je da moj mozak stavlja informacije u moju glavu na drukčiji način’. ‘Izazov će uvijek biti kako vidimo sami sebe, ne kao ljude s hendikepom nego kao ljude sa zanimljivom perspektivom na sve’.

Henry Winkler

Najpoznatiji kao ‘The Fonz’ iz Happy Days, ovaj glumac, koji je na kraju postao autor, bio je jedan od improvizatora na setu. Winkler priznaje da je problem čitanja bio velik razlog za odlazak iz glumačkih voda. Bio je alergičan na školu. ‘Toliko jako sam se trudio, no nisam uspijevao’. Knjigu nije pročitao do 31 godine kada mu je dijagnosticirana disleksija. Užasavale su ga knjige i činile su ga nervoznim.

Danas iza sebe ima 30- ak napisanih knjiga. U svojoj seriji knjiga (18) Hank Zipzer: The World’s Greatest Underachiever, Winkler opisuje dječaka Hanka koji ima disleksiju. Karakter je temeljio na samom sebi. Winkler danas vodi kampanje o podizanju svjesnosti o disleksiji. A savjet koji bi dao sam sebi da ima 10 godina je sljedeći: ‘Henry: Ne opisuje te škola. Bez obzira koliko teško bilo, nema veze s tim koliko si briljantan. Tvoje ocjene ne definiraju koliko si briljantan. Dobro razmišljanje i dobre misli su razlog zašto si pametan’.

Muhammad Ali

Legendarni boksački šampion u teškoj kategoriji možda je bio u stanju ‘Plutati kao leptir i bosti kao pčela’, no on jedva da je mogao čitati. U srednjoj školi mnogi su ga profesori označili kao ‘glupog’. ‘Ja sam znao tko glupani jesu… jedva sam maturirao’. ‘Nije bilo šanse da odem na koledž. Jedva sam čitao’. Disleksija je bila jedna od prvih Alijevih borbi. Dok se često hvalio da je jedan od ‘najvećih’ u ringu, njegova supruga rekla je da je znao uzvratiti ‘nikad nisam rekao da sam najpametniji’.

Ostavština Alija: Zavirite u inspirativnu priču o Muhammedu Aliju. Borio se protiv svih izgleda i vjerovao u sebe – nešto što je moguće i za vas.

Richard Branson

Ravnatelj srednje škole Richarda Bransona rekao je da je najizglednije da će ovaj britanski poduzetnik završiti ili u zatvoru ili će postati milijunaš. Drugi su profesori smatrali da je glup i lijen. Predsjednik uprave aviokompanije Virgin rekao je da je disleksija ‘drukčiji način razmišljanja’ koji mu je pomogao da uspije. Branson je pokrenuo više od 400 tvrtki, a britanska kraljica Elizabeta proglasila ga je vitezom. U knjizi ‘Like a Virgin’ koju je napisao 2012. Branson je rekao da je disleksija bila njegova najveća snaga. ‘Ako imate problema s učenjem, postanete vrlo dobar delegator. Jer točno znate koje su vaše slabosti i znate koja je vaša snaga.
Također, disleksiji pripisuje i jednu menagersku tehniku: naviku da uvijek uzima bilješke.

John Irving

Hrvanje je podjednako i tema života ovog autora kao i tema u njegovim novelama. Kada bi riječi postale preteške, negdje na koledžu, Irvin je upoznao trenera hrvanja koji je imao puno povjerenja u Irvinga. U nekom trenutku disleksija je, kako je sam Irving rekao ‘Postala prednost’. ‘Jedan od razloga zašto sam imao povjerenje u pisanje oblika romana kakve pišem je da sam imao povjerenja u svoju izdržljivost da uvijek iznova i iznova radim nešto bez obzira koliko teško bilo. Bilo da pišem četvrti, peti ili osmi put. To je sposobnost da se pritisnete i ne budete lijeni. To je nešto što bih ja pripisao poteškoćama koje sam morao prevladati u ranijoj dobi’.

Jay Leno

Komičar i bivši voditelj The Tonight Showa rekao je da kada je on išao u školu disleksija nije imala ime. Svi su mu cijelo vrijeme govorili da mora postati pametan. Sve se okrenulo kada mu je jedna kreativna učiteljica sugerirala da sve šaljive pričice koje je volio pričati stavi na papir. ‘To je bio prvi put u mom životu da sam se zaista na nešto fokusirao’, rekao je Leno.

‘Moja majka bi mi uvijek govorila: ‘Morat ćeš raditi malo više od druge djece kako bi dobio istu stvar. Ovaj pristup sam primijenjivao uvijek u životu’.

‘Ako ne mislite da ste najpametnija osoba u sobi i ako mislite da ćete morati malo napornije raditi i uložiti više vremena kako biste dobili što dobivaju drugi, u tom slučaju vam može zapravo prilično dobro ići’.

Danny Glover

Ovaj glumac nije znao da ima disleksiju sve do 30 ih godina. Obzirom da je znao da nešto nije u redu osjećao se nedostojnim da uči. No, spas je pronašao u glumi koja mu je, kako je sam rekao ‘dala načina da izrazi dio tog unutarnjeg života koji je bjesnio u njemu’.

Keira Knightly

Disleksija je za ovu britansku glumicu, nominiranu za Oskara, bila lekcija po sistemu učenja i pogrešaka. Disleksiju su Knightly dijagnosticirali sa 6 godina kada su primijetili da ima poteškoća s čitanjem. Dobre ocjene ipak su joj osigurale vrijeme na pozornici. No, iza scene bilo je kolega koji su je zafrkavali. Jednom je izjavila:
‘Nevjerojatno je što možeš učiniti kada te dijete naziva glupim… a to je da naučiš čitati veoma brzo’, prisjeća se Knightly. Rekla je i da ju je upravo disleksija učinila glumicom kakva je danas.

Disleksija – misao

Dobar način za razumijevanje disleksije je utvrditi što ona nije. Ona nije znak niske inteligencije ili lijenosti. Ona se i ne događa zbog lošeg vida. Disleksija je uobičajeno stanje koje utječe na način kako mozak obrađuje pisani i govorni jezik.

Disleksija je primarno povezana s poteškoćama u čitanju. Neki liječnici, specijalisti i edukatori mogu se referirati na ‘poremećaj čitanja’ ili ‘nemogućnost čitanja’. No može utjecati i na pisanje, izgovaranje čak i govor.

Ljudi s disleksijom ipak razumiju kompleksne ideje. Ponekad im je samo potrebno više vremena kako bi obradili informacije. Možda im je potreban i drugi način obrade informacije, poput slušanja audiozapisa umjesto čitanja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.