Orašasti plodovi smanjuju rizik od raka i drugih bolesti

Prethodna istraživanja pozdravila su kikiriki i orahe kao zdravstvene beneficije. Sada nova studija podupire ovakva istraživanja, utvrdivši da konzumiranje ove namirnice može zaštititi od smrti od brojnih bolesti, uključujući rak, bolesti srca i dijabetesa.

Studija pod znanstvenom palicom profesora Pieta van den Brandta i kolega sa Sveučilišta Maastricht u Nizozemskoj, koja je povezala da orašasti plodovi smanjuju rizik za razvoj raka debelog crijeva objavljena je u International Journal of Epidemiology.

Kikiriki i orasi dobar su izvore omega 3, vlakana, vitamina E i antioksidanata te ‘dobrih’ masnoća. Kao takvi povezuju se s brojnim zdravstvenim prednostima, posebno za srce.

Prošle studije povezivale su konzumaciju oraha sa smanjenim rizikom od krvnih ugrušaka, smanjenim kolesterolom i smanjenim rizikom od aritmije. No njegove prednosti tu ne prestaju. U ožujku, jedna je studija povezala orahe sa 20 % tnim smanjenim rizikom od svih uzroka i kardiovaskularnog mortaliteta.

U posljednjoj studiji, prof. Brandt i kolege otkrili su da konzumacija kikirikija – što su zapravo legumi – i oraha (drvo orah) može smanjiti rizik od brojnih bolesti, sa vezom snažnijom za neke bolesti od drugih.

Optimalna količina je pola šake oraha i kikirikija dnevno

Kako bi došli do svojih otkrića, istraživači su procjenjivali podatke na više od 120.000 muškaraca i žena od 55 do 69 godina, koji su bili dio nizozemske studije.

Svi sudionici su bili zamoljeni da odgovore koliko često i u kojoj količini jedu kikiriki, orahe i maslac od kikirikija. Tada su procjenjivali vezu između unosa ovih namirnica i uzroka specifičnog mortaliteta među ispitanicima od 1986., kada je studija započeta.

Rezultati ove studije otkrivaju da su sudionici, koji su konzumirali oko 15 grama oraha ili kikirikija dnevno svaki dan – što je ekvivalent polovini šake – bili u nižem riziku od smrti od brojnih bolesti, uključujući rak, dijabetes, bolesti dišnih puteva, bolesti srca i neurodegenerativne bolesti u usporedbi sa sudionicima koji nisu konzumirali niti orahe niti kikiriki.

Redukcija u mortalitetu s konzumacijom kikirikija i oraha bila je najjača za respiratorne bolesti i neurodegenerativne bolesti, a rezultati su isti za muškarce i žene.

Konzumacija kikiriki maslaca, otkriveno je, nije imala učinaka na mortalitet među sudionicima. Tim je rekao da to možda ima veze s tim što kikiriki maslac sadrži sol, biljno ulje i trans masne kiseline, koje se mogu protiviti zdravim prednostima kikirikija.

Istraživači su također otkrili da konzumiranje više od 15 grama oraha dnevno nije dovelo do daljnjeg smanjenja rizika smrtnosti među sudionicima. Ovaj nalaz je u skladu s mnogo prethodnih istraživanja o potrošnji oraha, prema timu, koji su otkrili da se smrtnost od raka kao i respiratorna smrtnost ne smanjuju s povećanim unosom oraha i kikirikija.

Brojne studije pozdravljaju prednosti oraha koji se jedu uz mediteransku prehranu. Prošlog mjeseca istraživanje objavljeno u JAMA International Medicine otkrilo je da mediteranska prehrana uz dodatak oraha ili maslinovog ulja može zaštititi kognitivno funkcioniranje kod starijih odraslih osoba, dok je studija objavljena u listopadu 201.4 predložila da ista dijeta može preokrenuti metabolički sindrom.

 

Izvor: Medical News Today

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.