Dnevnom kupkom protiv ekcema kod beba i male djece

Ako vaše dijete pati od atopijskog dermatitisa ili ekcema koji se manifestira kao svrbež ili suhi ljuskavi osip na koži koji može prijeći u mjehuriće, kraste ili zadebljanja kože, priuštite mu svakodnevnu kupku i nakon toga kožu namažite odgovarajućom hidratizirajućom kremom, poručuju američki liječnici.

Neki stručnjaci smatraju da je bolje pribjegavati rjeđem kupanju djeteta jer voda može još više isušiti nježnu dječju kožu. U nastojanju da među kolegama ‘slegnu strasti’ i približe stajališta, grupa alergologa iz američkog Mainea pregledala je dostupnu medicinsku dokumentaciju i dosad prikupljene podatke o ovakvim vrstama promjena na dječjoj koži. Preporučuju svakodnevno kratko kupanje, ali i izbjegavanje previše sapuna ili potpuno izbjegavanje sapuna i pjena za kupanje.

S njihovim se mišljenjem slažu i britanski liječnici te ističu da je riječ o prilično loše istraženom polju medicine te da je potrebno provesti dodatne studije kako bi se iznijeli konkretniji rezultati i savjeti.

Sugeriraju da se dijetetu nakon kupke koža osuši blagim tapkanjem ručnikom te da se potom bogato i nježno premaže odgovarajućim hidratizirajućim losionom, kremom ili mlijekom.

Kupanje je, kažu liječnici, važno jer namakanje u vodi s površine kože skida prljavštinu, nadražajna sredstva i alergene.

Dobrim hidratiziranjem kože izbjeći će se njezino isušivanje, crvenilo i svrbež, piše u stručnome časopisu Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

No dr. Ivan Cardona smatra kako bi roditelji trebali sami prosuditi na koji način njegovati kožu vlastitog djeteta. Ako svakodnevno kupanje pogoršava stanje ekcema ili na temelju iskustva misle da bi ga trebalo prakticirati rjeđe, onda tako trebaju i postupiti. Ako se stanje djetetove kože pogorša savjetuju odlazak liječniku.

Amena Warner iz udruge Allergy UK kaže da je pitanje kupanja djeteta vrlo osjetljivo te preporučuju kupke od maksimalno desetak minuta, ukoliko su one svakodnevne. Važan je i način sušenja kože – lagano tapkanje ručnikom kako ne bi došlo do iritacija.

Dr. Carsten Flohr, pedijatar iz londonske bolnice Evelina London Children’s Hospital proučavao je učinak čestog kupanja na kožu beba i male djece. Kaže da je svakodnevno kupanje ili kupanje svaki drugi dan preporučljivo, no da pritom treba izbjegavati sapune i pjene za kupanje jer ta sredstva pogoršavaju stanje. Voda treba biti mlaka, a koža se ne smije trljati. Odmah nakon kupanja kožu treba nježno tapkajući mekanim ručnikom posušiti i bogato namazati vlažnom kremom.

Ekcem ili atopijski dermatitis

Ekcem ili atopijski dermatitis je osip na koži koji se javlja kod beba u dobi od nekoliko mjeseci i djece do pet godina života. Ne radi se o zaraznoj bolesti, ali zbog intenzivnog svrbeža, crvenila i osjetljivosti kože može predstavljati problem. Ekcem kod beba pojavljuje se kod 10 do15 posto mališana. Javljaju se crvenilo, perutanje kože i mehurići koji ponekad pucaju. Iako se može javiti bilo gdje na tijelu, najčešće se pojavljuje na obrazima te zglobovima ruku i nogu. Ne zna se što je konkretan razlog pojavljivanja i obično je reakcija imunosnog sustava na razne alergene – sapune, kreme, kao i prašinu i perje. Ne treba zaboraviti ni nasljedni faktor jer, ukoliko netko od roditelja ima ekcem najverojatnije će se on pojaviti i kod bebe. Kod malog broja djece ekcem je problem kad odrastu jer najčešće do njihove pete godine života ovakvi problemi s kožom nestanu sami.

 

Izvor: BBC

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.