Europska komisija produljila dozvolu za uporabu glifosata na 18 mjeseci

Europska komisija objavila je produljenje na maksimalno godinu i pol dana upotrebe kontroverznog herbicida glifosata u Europskoj uniji unatoč protivljenju nekih zemalja članica bloka. 

U priopćenju Komisije stoji da je ‘odluka o produljenju upotrebe glifosata donesena na ograničeno razdoblje, odnosno dok Europska agencija za kemijske proizvode ne objavi svoje stajalište, a to će biti najkasnije do kraja 2017.’

Bruxelles je odobrio odluku jer su zemlje članice odbile ‘preuzeti odgovornost’ o tom pitanju.

Saga o glifosatima zasad ostaje po strani, s obzirom na to da su čelnici EU-a, koji su se sastali na summitu u Bruxellesu, svu pozornost usmjerili na posljedice Brexita.

Komisija je odlučna u nakani da se dopuštenje za upotrebu glifosata produlji, s obzirom na to da nije uspjela dobiti potporu potrebne većine zemalja članica.

Europski političari ranije su predložili da se upotreba glifosata odobri na idućih sedam, umjesto 15 predloženih godina, a aktivisti za zaštitu okoliša zatražili su zabranu njegove upotrebe. Naime, ovaj se herbicid koristi u proizvodima poput Roundupa, biotehnološke tvrtke Monsanto, i po mišljenju nekih znanstvenika EU-a i UN-ove agencije za istraživanje raka (IARC) uzrokuje karcinom.

Zastupnici Europskog parlamenta su na plenarnoj sjednici u travnju u neobvezujućoj rezoluciji od Komisije zatražili da zbog moguće kancerogenosti i štetnih svojstava za endokrinološki sustav glifosata umjesto na predloženih 15 godina, obnovi odobrenje za njegovu upotrebu na tržištu na samo sedam godina.

Predstavnici 28 zemalja EU-a više su puta raspravljali o upotrebi nekih kemijskih supstancija, no dosad se nisu uspjeli usuglasiti. Tijekom glasovanja 24. lipnja, unatoč tome što je većina od 19 zemalja bila za njihovu upotrebu, prijedlog Komisije je odbačen jer nije bilo kvoruma.

Francuska i Malta protiv su korištenja glifosata, a sedam zemalja EU-a, Njemačka, italija, Portugal, Austrija, Luksemburg, Grčka i Bugarska, suzdržale su se od glasanja.

Bruxelles se obvezao da će voditi računa o korištenju ovog herbicida, koji je u širokoj upotrebi u poljoprivredi, šumarstvu i vrtlarstvu te da se on ne bi trebao koristiti u blizini javnih parkova, igrališta i vrtova.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.