Stiže tampon koji će detektirati spolno prenosive bolesti i rak

Na tržište uskoro dolazi pametni tampon koji će biti u stanju testirati na spolno prenosive bolesti i rak, prema ažuriranim podacima NextGen Jane, start-upa fokusiranog da žene svoje zdravlje uzmu u vlastite ruke. 

Razvoj tampona koji snima bolesti započeo je kada su se osnivači NextGen Janea Ridhi Tariyal i Stephen Gire susreli u laboratoriju za infektivne bolesti na Harvardu i shvatili da krv i stanice prikupljeni menstrualnim proizvodima mogu biti upotrijebljeni kako bi se dijagnosticirao zdravstveni problem.

Njihova nada je njihov tampon koji će ne samo testirati na biomarkere koji pomažu dijagnosticirati medicinska stanja poput endometrioze, raka grlića maternice, i plodnosti nego i poteknuti žene da upotrebljavaju ove proizvode kako bi preuzele brigu o svom zdravlju, prije nego se oslone na liječnike.

‘Došli smo do nečega što će omogućiti ženama da saznaju o potencijalnim bolestima ranije nego svake godine’, rekla je Ridhi Tariyal u intervjuu za Fast Company.

‘Bolest možete pobrati u bilo kojem trenutku, a sjediti i čekati godinu dana do idućeg redovnog pregleda može imati posljedice koje ne želite. Sustav se mora promijeniti’.

Više od polovice svjetske populacije tijekom života dobit će neku spolnu bolest. No kod žena se one često znaju zamijeniti za gljivičnu infekciju, ističu iz NexGen Jane.

 

Izvor: FoxNews

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.