Ruska državna Duma zabranila uvoz i proizvodnju GMO-a

Ruska državna Duma donijela je zakon kojim se zabranjuje uvoz i proizvodnja genetski modificiranih organizama (GMO), izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Zakon će utjecati na sve usjeve i životinje koji se smatraju genetski modificiranim, osim onih koji se koriste u znanstvene svrhe. Vlada će također biti u mogućnosti zabraniti uvoz GMO-a u zemlju ako je dokazano da ima negativni utjecaj na zdravlje ljudi ili prirodu.

Potpredsjednik Vlade Arkadij Dvorkovich najavio je odluku o zabrani GMO-a u 2015. no do sada nisu postojale zakonske kazne za proizvodnju ili uvoz. Kršenje zakona donosi kaznu od 10.000-50.000 ($150-$750) rubalja za individualce i 100.000 do 500.000 rubalja za pravne osobe ($1,500-$7,500).

Mnoge američke i europske zemlje nastavljaju proizvoditi i prodavati GMO proizvode, a novi zakon može dodatno smanjiti ionako oskudnu prisutnost zapadne hrane u ruskim trgovinama.

Ruski premijer Dmitri Medvedev pozvao je na embargo protiv zapadnih prehrambenih proizvoda i dalje do kraja svibnja 2017.

Ruski dužnosnici inzistiraju da su gospodarstva Rusije u stanju proizvesti dovoljno hrane za zemlju bez upotrebe pojačivača ljetine, GMO-a. Moskva se nada da će zaustaviti uvoz svog mesa, mliječnih proizvoda i povrća do 2020. godine, izjavio je ministar poljoprivede Aleksandar Tkachev u lipnju.

 

Izvor: The Moscow Times

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.