Nikada, ali nikada ne biste trebali komentirati kilažu svoje kćeri

Dobronamjerni komentari o težini vaše kćeri mogli bi imati dugoročne negativne posljedice za njezino zdravlje, rezultati su nove studije znanstvenika sa Sveučilišta Cornell. 

Istraživači ne čine razliku između pozitivnog ili negativnog komentara u studiji, no otkrivaju da bilo kakav komentar kojeg se djevojčica sjeća nagovještava teži indeks tjelesne mase i veće nezadovoljstvo svojim tijelom u odrasloj dobi – čak i ako više nije pretila.
Istraživanje, objavljeno ovog mjeseca u časopisu Eating & Weight Disorders, usklađuje se s prethodnim studijama koje su otkrile da će se žene, koje su kao djevojčice bile na dijeti, više boriti s pretilošću i poremećajima prehrane. Isto tako, znanstvenici su prethodno utvrdili da će žene, kojima se reklo da su ‘predebele’ dok su bile djevojčice, vjerojatnije biti pretile odrasle – pa čak i ako su kao djevojčice započele s normalnom težinom.

Dok su gore spomenute studije bile o djevojkama i ženama, druga istraživanja pokazuju da niti dječaci nisu imuni na zabrinutost oko slike tijela. No umjesto da nastoje biti mršavi ili se manje važu od djevojčica tipični dječak postaje nezadovoljan svojim tijelom ukoliko nije visok i mišićav.

Ova studija dokaz je više postojećem broju istraživanja o učincima roditeljskih komentara na zdravlje djeteta otkrićem da su specifični komentari o djetetovoj težini, ali ne o količini hrane koju dijete jede ili i sama roditeljska pretilost, povezani s nezadovoljstvom svojim tijelom u odrasloj dobi.

Dok ove studije samo utvrđuju povezanost, a ne uzročno posljedičnu povezanost, one sugeriraju da bilo koji komentar o težini može postaviti dijete na put nezdravih prehrambenih navika i dijeta u pokušaju da izgubi težinu, što na kraju može dovesti do dobivanja još više kilograma.

Drugim riječima, roditeljska briga o zdravlju djeteta, kada je riječ o težini djeteta, može završiti lopticom na roditeljskom terenu što još više doprinosi problemu.

No samo zato što ove studije ukazuju da roditelji vjerojatno ne bi trebali komentirati težinu svog djeteta, nastavak rasta pretilosti u Americi indicira da bi roditelji svakako trebali adresirati pitanje pretilosti i viška kilograma. Više od trećine djece i tinejdžera su pretili ili s prekomjernom tjelesnom težinom i ta ih pretilost stavlja u veći rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, metaboličkog sindroma ili bolesti srca.

Ako su roditelji zabrinuti da njihova djeca utiru put pretilosti, ili ako je pedijatar izrazio zabrinutost, stručnjaci kažu da je najbolja stvar koju roditelj može učiniti je osobni model zdravog života bez riječi. Potaknite cijelu obitelj da jede nutritivnu hranu i redovito se svi zajedno tjelesno rekreirajte, umjesto da jedno dijete bude meta intervencije.

Akcija govori glasnije od riječi.

 

Izvor: The Huffington Post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.