Kako izvuči zadnju kap šampona iz bočice, bez dodavanja vode

Dani borbe u kojoj se borite da izlijete posljednje kapljice šampona ili deterdženta za pranje posuđa su, čini se, odbrojani. 

Znanstvenici su razvili premaz nanočestica za plastične bočice koji omogućuje sapunima da slobodno teku, bez da se posljednje kapi sapuna ne daju nagovoriti da iziđu van iz bočice. To znači da će svaka kap sapuna, šampona ili deterdženta za rublje biti uklonjenja bez da ijedna kap ostane u ambalaži.

Za vađenje hrane iz teško dostupnih dijelova ambalaža tehnologija već postoji, no sapuni su ljepljiviji. Profesor Bharat Bhushan, vodeći znanstvenik na Državnom sveučilištu Ohio:

‘U usporedbi sa sapunima, dobivanje posljednjeg kečapa iz boce je trivijalno’.

Njegov je tim razvio način da plastične bočice podstavi s mikroskopski oblikovanom (Y) strukturom koja ljulja kapljice sapuna iznad sitnih zračnih džepova. Kao rezultat, sapun nikada zapravo ne dodiruje stranice boce. Umjesto da se šire, kapljice sapuna formiraju kuglice i izlaze na površinu.

Struktura Y izgrađena je pomoću mnogo manjih nanočestica izrađenih od silicija ili kvarca, sastojka u staklu.

Prof. Bhushan: ‘To je ono što bismo nazvali prvim svjetskim problemom, nije li tako? Ne mogu izvaditi cijeli šampon iz boce…’

No proizvođači su zaista zainteresirani za ovo, jer proizvode milijarde boca koje završe na smeću s proizvodom koji je još uvijek unutra.

‘Svi se borimo s bočicama šampona kod kuće. Ja ih nekoliko ovog trenutka imam’. ‘Kada pokušavam doći do posljednjih kapi, obrnem bočicu naopako i moja žena dodaje vodu u bočicu; jedno vrijeme to bude tako, a onda se baci u smeće’.

Izum može pomoći i kod recikliranja, rekao je istraživač čija je patentirana tehnologija opisana u časopisu Philosophical Transactions Of The Royal Society.

Prije nego se plastične bočice krenu reciklirati, u potpunosti se trebaju očistiti.

 

Izvor: Telegraph

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.