LEGO kockice imaju agresivnije teme nego 70-ih godina

Lego kockice oružje postale su uobičajene u setovima igračaka, a prikazi nasilja u LEGO katalozima porasli su, navodi nova studija. No, analiza nije ocijenila da li je ta promjena imala bilo kakav utjecaj na nasilno ponašanje među djecom.

‘Naše istraživanje ne može o tome ništa reći’, upozorio je glavni autor Christoph Bartneck sa Sveučilišta u Cantenburyju u Christchuchu na Novom Zelandu. ‘Trenutni dokazi za vezu između nasilnih igračaka i stvarnog nasilja među djecom je neuvjerljiv’, rekao je Bartneck.

Istraživači su analizirali inventurne Lego set liste s BrickLink.com, velikog online tržišta za poslije tržišno LEGO trgovanje, koji kategorizira 155 dijelova kao ‘kockice oružja’, uključujući mačeve, puške i topove.

LEGO oružje kroz povijest

LEGO je u 1970. pustio 35 setova igračaka i 419 setova u 2010. Broj i proporcija kockica oružja u tim setovima ima tenedenciju povećanja godišnje tijekom vremena, prema studiji čiji su rezultati objavljeni u PLoS One.
Prve kockice oružja – mač, helebarda i koplje – puštene su 1978. stoga su se znanstvenici fokusirali na pojavu novih oružja između 1978. i 2014.
U 1989. LEGO je uveo pištolje i topove kao dio seta Pirati. U 1995. uveli su harpune i noževe u temama Aquazone. Uveli su svjetlosni mač u setu Star Wars 1999. i istoj liniji dodali puške i blastere (pištolje) 2007.

Udio kockica oružja na ukupne kockice stabilno se povećao od 1980. do 2001. U 2001. pao je ispod 5 %, samo kako bi narasao natrag na gotovo 30 % u 2014.

Istraživači su također proučavali percepciju nasilja LEGO setova korištenjem godišnjeg kataloga tvrtke od 1973. i dalje, u kojima mini figurice i modeli glume njihovo namjeravano ponašanje u igri. Istraživački je tim regrutirao 161 sudionika iz online crowdsourcing platforme kako bi ocijenili doživljeno nasilje u katalozima, za što su bili plaćeni 6 dolara po satu.

Opisi fizičkog nasilja, opisani u katalogu povećao se za 19 % svake godine. Do perioda 2010.-2015. oko 40 % slika u katalogu sadržavalo je neku vrstu nasilja, prema online istraživanju. Iako je u katalogu prikazano i pucanje i udaranje, nije bilo slučajeva percipiranog seksualnog nasilja.

‘Djeca su naša najvažnija briga. Želimo razviti iskustvo igre koju djeca vole i istovremeno razviti osnovne vještine’, rekao je Casey Blossom, suradnik brand managera za LEGO u Hartfordu, Connecticut.

‘Sukob u igri je prirodan dio dječje igre i pomaže im naučiti kako da se nose sa sukobima u vlastitom životu. Vidimo jasnu razliku između sukoba i nasilja. I ne proizvodimo proizvode koji promoviraju ili potiču nasilje’, rekao je Blossom.

‘Ključ za nas nije broj određenog LEGO elementa u portfelju, nego kontekst, priča oko njega i ponajviše: Iskustvo igre za dijete’.

 

‘Djeca će najvjerojatnije koristiti LEGO set u skladu s građevnim instrukcijama, koje su u većini slučajeva nasilne za nasilne dijelove’, rekao je dr. Robert Busching sa Sveučilišta u Potsdamu u Njemačkoj, koji nije bio uključen u studiju.
‘Ovih dana sam fan ideje da bismo trebali odbaciti instrukcije za građenje kockica i da bismo trebali napraviti što god želimo napraviti s kockicama’, rekao je Bartneck. ‘Na taj način dijete ima bolje kreativno iskustvo’.

‘Mnoge kockice oružja, poput svjetlosnog mača, može se koristiti i kao osnovni građevni materijal i ne mora se upotrijebiti samo za nasilje’, rekao je Bartneck.

Bartneck je ostao iznenađen koliko je teško bilo ocijeniti nasilan sadržaj za igračke – za razliku od televizije i filmova, jer ne postoji etablirana metrika za mjerenje nasilnog sadržaja u LEGO kockicama.

‘Pitanje što je to nasilan čin je vrlo složeno pitanje’, rekao je Bartneck.

‘Roditelji bi trebali biti zabrinuti oko nasilnih sadržaja u svim igračkama, ne samo LEGO kockicama’, rekao je Busching.

‘Prilikom odlučivanja za ili protiv određene igračke, roditelji bi uvijek trebali imati na umu da ta igračka komunicira s djetetom, koje je ponašanje prikladno, a koje nije i birati igračku s tim u skladu’, rekao je.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.