Menstrualni bolovi: Zašto sve toliko boli

Znanstvenici su otkrili zbog čega bolovi od menstruacije bole u mjeri koliko bole, u studiji o menstrualnim bolovima.

Znanstvenici ukazuju da je PMS uzrokovan akutnom upalom koju izaziva biomarker C reaktivni protein (CRP). To indicira da je najbolji način za borbu protiv simptoma PMS-a upotreba specifičnih protuupalnih lijekova.

Studija je objavljena u časopisu Women’s Health, a pregledavala je 3.302 žene kod kojih je otkriveno da je prisustvo CRP-a povezano sa simptomima PMS-a. Prethodna su istraživanja o CRP-u i njegovoj vezi sa srčanim udarom otkrila da je prisustvo CRP-a povezano s upalom.

Autori studije napominju:

‘Predmenstrualni simptomi, abdominalni grčevi /bolovi u križima, žudnja za jelom/debljanje/nadutost i bolovi u prsima, ali ne i glavobolja, čini se da su značajno i pozitivno povezani s povišenim HS-CRP razinama, biomarkerom upale, doduše sa skromno jakim vezama, čak i nakon prilagodbe za više zbunjujućih varijabli’.

‘Rezultati također ukazuju da su faktori, povezani sa svakim predmenstrualnim simptomom kompleksni, što pak sugerira na potencijalno različite mehanizme za etiologiju nekih simptoma. Ovi rezultati ukazuju da upala može igrati mehanističku ulogu u većini PMS-a, iako su za ove veze potrebne daljnje longitudinalne studije.

‘Međutim, preporučiti ženama da izbjegavaju ponašanja koja su povezana s upalom može biti od pomoći u prevenciji,i antiupalni agensi mogu biti korisni za liječenje ovih simptoma’.

U uvodniku studije urednica časopisa dr. Susan Kornstein rekla je: ‘Većina žena doživi barem neke predmenstrualne simptome. Prepoznavanje temeljnog upalnog procesa za PMS otvorio bi vrata dodatnim tretmanima i opcijama prevencije i kreirala nove prilike za dugoročne rizične intervencije’.

Iako mnoge žene imaju regularno menstruacije, društveni tabui o menstruaciji znači da je ovo pitanje ostalo vrlo slabo znanstveno istraženo te nedovoljno primjenjivano u odnosu na druga pitanja zdravstvene zaštite, piše Independent.

Oko 80 % žena kaže da su doživjele predmenstrualne simptome ili PMS koji mogu uključivati abdominalnu bol, migrene, nadutost, mučninu i pospanost.

 

Izvor: Independent

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.