Besplatnu uslugu zubar je pacijentici htio naplatiti 600 kn

Splitski stomatolog svojoj je sugrađanki htio naplatiti uslugu, strojnu endodonciju (širenje korijenskog kanala) na koju ju je poslao njezin zubar. Međutim, on to nije smio napraviti, piše Slobodna Dalmacija.

‘Nije mi smio naplatiti 600 kuna, kaže Ana Marić, ‘jer sam se raspitala u Zavodu za zdravstveno osiguranje gdje su mi rekli da ne plaćam ništa, jer je pretraga besplatna. Odlučila sam da o ovome neću šutjeti te poručujem svim pacijentima da se dobro raspitaju što moraju, a što ne moraju platiti prije nego što odu u neku javnu zdravstvenu ustanovu’.

Iskustvo prijateljice

Da prije nje na strojnu endodonciju nije bila upućena njezina prijateljica i da nije skoro platila taj pregled, Ana bi ga platila i bila ‘olakšana’ za 600 kuna.

‘Istu tu pretragu je i mojoj prijateljici htio naplatiti, ali kako ona nije imala novca kod sebe, rekla mu je da će mu donijeti naknadno. Potom je nazvala HZZO, gdje su joj rekli da taj zahvat pokriva HZZO i da ne plaća ništa! Isto su rekli i meni – ne plaćati! Još su mi rekli da ako znam nekoga tko je platio tu pretragu da odmah donese račun, i da će mu taj iznos koji je platio, a nije morao, biti refundiran’, tvrdi Ana.

Zadovoljna odgovorom HZZO-a Ana je na strojnu endodonciju otišla u četvrtak.
‘Iako u ‘starom rodilištu’ piše da ovi stomatolozi počinju raditi od sedam sati, medicinska sestra nas počinje prozivati tek od 7.30, jer je liječnik pola sata pio kavu. Sestra nas je odmah obavijestila da radiologa nema i da ne možemo snimiti zube, priča Ana.

U međuvremenu treća medicinska sestra proziva Anu i ona ulazi kod u ordinaciju.
‘Sjedam na sjedalicu, a doktor mi traži rentgensku snimku. Nemam je, kažem ja, ne radi vam kolegica. A je li, odgovori on i reće mi kako će on pogledati zube. Stane dva metra od mene i poviri mi u usta. O pa vidim ja sve, kaže on, mogu ja to napravit. Imate dva načina, govori doktor stomatolog, stari i novi način. Novi vam je bolji, ali se plaća. To vam je strojna endodoncija, upućuje on mene u problem. Odgovaram da sam i došla na strojnu endodonciju.

Dobro, ona vam dođe 600 kuna. Kažem ja u redu, složim se sa svime i čekam da mi napravi zub pa da mu onda kažem da platit neću jer mi to pokriva HZZO. Dobro, odgovara doktor i kaže mi da se moram naručiti. Nisam mogla vjerovati kada mi je to rekao. Ja sam izgubila pola dana, htio mi je naplatiti pregled koji ne smije naplatiti i sada me još želi naručiti tko zna kada. Sa živcima sam bila na rubu i rekla sam mu kako ga nije sram jer da mi želi naplatiti postupak koji se ne smije naplaćivati. On me u čudu gledao i pitao me kako to mislim da je strojna endodoncija besplatna. Rekla sam mu da sam se prije dolaska kod njega raspitala o tome kod HZZO-a… Doktor je ostao u šoku, a medicinska sestra se pokunjila, spustila glavu i pravila kao da to nisu njena posla, kazuje Ana.

Liječnik se pokušao opravdati.
‘Pa znate, ne naplaćuje se stari način, kaže on meni, a ja mu odgovaram da sam HZZO striktno pitala za strojnu endodonciju i da su mi rekli kako se ona ne naplaćuje. Nakon što sam otišla od doktora nazvala sam HZZO i sve im ispričala, a oni su me uputili da sve prijavim. Izgurat ću ‘svoju’ pravdu do kraja’ zaključuje Ana Marić.

Ravnateljica: Šokirana sam!

‘Strojnu endodonciju pokriva HZZO. I saznanje da je naš djelatnik htio naplatiti strojnu endodonciju jednoj pacijentici je za mene šokantno saznanje, pogotovo kada ga doznam od novinara. Ako je kolega htio naplatiti strojnu endodonciju, ja kao ravnateljica Stomatološke poliklinike Split to moram ispitati, čuti drugu stranu priče i ako bude potrebe, sankcionirati svaki vid nepoštivanja propisa i zakona, rekla nam je prof. dr. Dolores Biočina-Lukenda, ravnateljica Stomatološke poliklinike Split u ‘starom rodilištu’.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.