Lobisti pokreta pro choice pilule za abortus dostavljaju dronom

Aktivisti pro choice pokreta koji se zalažu za legalne abortuse namjeravaju dronom isporučiti pilule za abortus u Sjevernu Irsku u pokušaju da se ženama u Irskoj osigura da samostalno okončaju svoje trudnoće.

U svojevrsnom performansu ‘dron za abortus’ nosit će tablete preko granice Republike gdje će se susreti s aktivistima koji će na licu mjesta popiti pilulu. Druge pilule uzet će se tijekom prosvjeda ispred Visokog suda u Belfastu. Ime trudnice koja će u ovom performansu i prosvjedu popiti tabletu, ako trudnice iti ima, neće se otkriti. Riječ je o pilulama koje je pripisala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Kontroverznu misiju organizirale su grupe za izbor iz Sjeverne Irske, Ujedinjenog kraljevstva i Nizozemske kako bi rasvijetlile kriminalizaciju abortusa u Sjevernoj Irskoj i Republici.

Zakonodavstvo o abortusu u Sjevernoj Irskoj pod intenzivnim je nadzorom u posljednjih nekoliko mjeseci. Pod djelima protiv Zakona o osobi 1861, bilo tko tko učini pobačaj u Sjevernoj Irskoj, osim u vrlo ograničenim okolnostima, može se zatvoriti na doživotnu kaznu zatvora.

U travnju, žena, koja je željela napraviti abortus, dobila je uvjetnu zatvorsku kaznu na sudu u Belfastu nakon što je pilule kupila online jer si nije mogla priuštiti da putuje u Englesku i tamo obavi pobačaj. Još jedna žena čeka suđenje jer je optužena za nezakonito izdavanje medicinskog pobačaja za svoju kćer tinejdžericu. Također, prošlog mjeseca, tri su se žene predale policiji navodeći da su nabavile i uzele ilegalne abortivne pilule te su zatražile da ih se procesuira, u prosvjedu protiv restriktivnog zakona o pobačaju Sjeverne Irske.

Pilule će se dronom dovesti iz Corna Mucklagh House u Omeathu do Narrow Watera u Warrenpointu u utorak ujutro.

Prosvjed pred Visokim sudom

Prosvjed je organiziran za kasnije poslijepodne ispred Visokog suda u Belfastu na kojem je podignuta žalba na odluku suda da zakon o pobačaju Sjeverne Irske krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Courtney Robinson iz grupe Alternativa rada, rekla je da je misija organizirana u inat arhaičnog zakona Sjeverne Irske.

‘Svaki dan smo svjedoci kriminalizacije žena ili toga da su prisiljene putovati u Englesku. Ujedinjeni Narodi presudili su da su naši zakoni u suprotnosti s ljudskim pravima’.

Neprofitne organizacije podupiru prosvjede

U prosvjed je uključena još jedna grupa Žene na valovima (Women on Waves). Neprofitna grupa i aktivisti iz Nizozemske kažu da su dronovi za abortuse ‘otočni akt solidarnosti između žena na sjeveru i jugu kako bi se ukazalo na kršenje ljudskih prava uzrokovano postojećim zakonima koji kriminaliziraju abortus i na jugu i na sjeveru Irske osim u vrlo ograničenim okolnostima.

Grupa je dodala: ‘Dron za abortuse obilježava drugu stvarnost za žene Irske kako bi pristupile usluzi sigurnog abortusa u usporedbi s ženama u drugim europskim zemljama gdje je abortus legalan.

Prošle godine Žene na valovima koristile su dron kako bi prenijele pilule iz Njemače do Poljske gdje žene legalni abortus mogu dobiti jedino ako imaju dokaz da je trudnoća plod silovanja ili incesta, da je život majke ugrožen ili fetus teško ozlijeđen.

 

Izvor: Belfasttelegraph

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.