Roditelji, pazite na mogućnost suhog i sekundarnog utapanja

Ako ste poput većine roditelja, vjerojatno ste barem jednom osjetili rizik kupanja i igranja u vodi vašeg mališana i rizika od utapanja.
No, suho i sekundarno utapanje događa se satima nakon što je dijete izišlo iz vode i osušilo se. 

Evo koraka koje možete napraviti kako biste izbjegli ovaj scenarij.

Ove vrste utapanja mogu se dogoditi kada vaše dijete udiše vodu u svoja pluća. Ponekad se to dogodi kada se bori kod plivanja. No, može biti i rezultat nečeg veoma jednostavnog poput toga da uzima vodu u usta ili kada se namoči.

‘Ove vrste utapanja mogu se dogoditi i odraslima, no češća su kod djece jer su maleni’, rekao je Raymond Pitetti, izvanredni medicinski direktor hitne službe dječje bolnice u Pittsburghu.

Suho utapanje

Sa suhim utapanjem, voda nikada ne dopre do pluća. Umjesto toga, disanje u vodi uzrokuje da se glasnice vašeg djeteta zgrče i zatvore nakon što je već napustio bazen ili more. To zatvara dišne puteve djeteta, što mu otežava disanje. Simptomi suhog utapanja obično se događaju odmah nakon incidenta u vodi.

Sekundarno utapanje

Sekundarno utapanje događa se malčice drukčije. Dišni putevi vašeg djeteta se otvaraju, čime je omogućen ulaz vode u pluća, gdje se voda i nakuplja i uzrokuje stanje koje se zove plućni edem. Krajnji je rezultat isti: problemi s disanjem. Sekundarno utapanje generalno počinje nakon, unutar 1 do 24 sata nakon incidenta, kaže Pitetti.

Oba događaja su veoma rijetka i čine 1 % do 2 % svih utapanja.

Simptomi suhog i sekundarnog utapanja

Suho i sekundarno utapanje imaju iste simptome. Oni uključuju:

  • Kašljanje
  • Bol u plućima
  • Problemi s disanjem
  • Osjećaj iznimnog umora

Vaše dijete može promijeniti ponašanje na način da postaje razdražljivo ili primijetite pad u razinama energije, što može značiti da mozak ne dobiva dovoljno kisika.

Što napraviti

Ako vaše dijete ima bilo kakve znakove utapanja i sekundarnog utapanja potražite medicinsku pomoć. Iako će u većini slučajeva simptomi proći sami od sebe, važno je provjeriti zdravstveno stanje djeteta.

‘Najvjerojatniji scenarij je da su simptomi relativno umjereni i poboljšavaju se s protokom vremena’.

‘Bilo koji problemi koji se razvijaju obično se daju liječiti ako odmah potražite medicinsku pomoć .Vaš je posao kao roditelja da pazite i ne gubite dijete iz vida 24 sata nakon što je ono imalo probleme u vodi’.

Ne nestaju li problemi ili se pogoršavaju, odvedite dijete na hitnu, ne pedijatru.

‘Vaše će dijete trebati plućne X zrake i morat će ga se promatrati. To se ne može napraviti kod pedijatra’, rekao je Piteti.

Obzirom da nema lijeka za suho ili sekundarno utapanje, vaše će dijete vjerojatno dobiti podršku i njegu u bolnicu. To znači da će mu se provjeravati jesu li mu dišni putevi čisti i gledati razine kisika. Ako ima problema s disanjem, možda će privremeno trebati pumpicu.

Prevencija

Najvažnija stvar je sigurnost u vodi.

Slijedite ove savjete kako biste zaštitili dijete:

  • Uvijek gledajte svoje dijete kada je u i oko vode
  • Dopustite mu da pliva samo tamo gdje ima ‘spasilaca’
  • Neka nikada ne pliva samo

Tinejdžeri su najčešće uključeni u nesreće koji uključuju drogu i alkohol stoga ih poučite rizicima.

I nemojte ne paziti samo zato jer je voda u bazenu, moru, jezeru ili drugdje plitka. Utapanje se lako može dogoditi u kadi, maloj bari, plastičnim posudama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.