Vruća kava može izazvati rak

Ne postoji uvjerljiv dokaz da ispijanje kave uzrokuje rak, tvrdi WHO na svoje prethodno upozorenje, no kaže da su vrlo vruća pića vjerojatno kancerogena.

Međunarodna Agencija za istraživanje raka (IARC) pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prethodno je ocijenila kavu kao ‘potencijalni kancerogen’, no promijenila je mišljenje.

Sada tvrdi da je njihovo posljednje izvješće otkrilo ‘neuvjerljive dokaze za kancerogeni učinak’ ispijanja kave te ukazuje na neke studije koje pokazuju da kava zapravo može reducirati rizik od razvoja određenih tipova raka.

‘Ovo ne pokazuje da je kava sigurno sigurna… no postoji manje razloga za brigu danas nego je bilo prije’, rekla je Dana Loomis, zamjenica šefa IARC-a.

U isto vrijeme, IARC je predstavio drugi znanstveni dokaz koji ukazuje da ispijanje bilo čega što je vruće – na oko 65 stupnjeva celzijevih i naviše – uključujući vodu, kavu, čaj i druga pića, vjerojatno uzrokuje rak jednjaka.

IARC, koji je lani punio naslovnice kada je obavijestio da prerađeno meso može izazvati rak, došao je do svojih zaključaka nakon pregleda više od 1.000 znanstvenih istraživanja na ljudima i životinjama. Bilo je dovoljno dokaza da se kava klasificira ili kao kancerogena ili nekancerogena.

IARC je prethodno stavio kavu kao ‘mogući kancerogen’ u svojoj 2B kategoriji uz kloroform, olovo i mnoge druge tvari.

Američka asocijacija za znanstvene informacije – čije su članice velike europske kompanije kavom – Illycaffe, Jacobs, Lavazza, Nestle, Paulig i Tchibo – izvještava da IARC ‘nije pronašao negativnu vezu između konzumacije kave i raka’.

Ohladite je

U svojoj evaluaciji vrlo vrućih napitaka, IARC je rekao da se studije na životinjama, koje sugeriraju kancerogeni učinak, vjerojatno događaju s ispijanjem na temperaturi iznad 65 stupnjeva. Neki eksperimenti na miševima i štakorima otkrile su da vrlo vruća pića, uključujući vodu, mogu promovirati razvoj tumora, tvrde.

Agencija kaže da su studije o toplim napitcima, poput Mate, infuzije koja se ponajviše konzumira u Južnoj Americi, čaja i drugih pića u nekoliko zemalja uključujući Kinu, Iran, Japan i Tursku, otkrile da se rizik od raka jednjaka ‘može povećati s temperaturom pića iznad 65 stupnjeva’.

‘Ovi rezultati pokazuju da je ispijanje vrlo toplih napitaka jedan vjerojatan uzrok raka jednjaka i da je tomu krivac temperatura, prije nego pića sama po sebi’, rekao je direktor IARC-a Christopher Wild.

Rak jednjaka je osmi najčešći uzrok raka u svijetu i jedan od glavnih uzroka smrti od raka, s oko 400.000 smrtnih slučajeva zabilježenih u 2012.

Pušenje i ispijanje alkohola, rekao je glasnogovornik WHO-a Gregory Hall su među najozbiljnijim rizičnim faktorima za rak jednjaka i poziva ljude da se fokusiraju na smanjivanje duhana i alkohola kao svojih prioriteta.

Hall je rekao i da je IARC-ova evaluacija temeljena na ograničenim raspoloživim dokazima na ljudima i životinjama i da je potrebno još istraživanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.