Anoreksija nervoza: Ugoda mršavljenja veća je nego strah od debljanja

Studija s Inserma, Paris Descartes University i Sainte Anne Hospital ukazuje da anoreksija nervoza možda nije dobro objašnjena strahom od gomilanja kilograma, već je riječ o ugodi gubljenja istih… i ovaj fenomen možda je pod genetskim utjecajem.

Stoga je ideja da pacijenti osjećaju zadovoljstvo u tome da budu mršavi, a ne strah da postanu debeli, suprotna postojećoj hipotezi. Objavljena u Translational Psychiatry, studija pod palicom prof. Gorwooda, ravnatelja Klinike za mentalne bolesti i bolesti mozga, problematizira pojam strah od nagomilavanja kilograma kod pacijenata s anoreksijom.

Često povezivana s velikom psihološkom nevoljom, anoreksija nervoza je poremećaj prehrane koji uglavnom pogađa djevojčice i mlade djevojke.
Dijagnoza se temelji na tri međunarodna kriterija:

  • ograničenje unosa hrane u organizam što dovodi do gubitka kilograma
  • iskrivljena percepcija težine i tijela
  • intenzivan strah od toga da se postane debelim

Iako ne postoji farmakološko liječenje, tim prof. Philip Gorwooda fokusirao se na ove kliničke kriterije.

‘Kada istraživanje ne ide ni u kojem smjeru, važno je da u pitanje dovedu kriteriji iz samog korijena poremećaja. Imamo, dakle, ponovno vrednovan posljednji kriterij, iako je vrlo očigledan u pacijentovom dojmu, uz pretpostavku da je ono što je uistinu uključeno zrcalna slika –  nagrada za gubljenje kilograma’.

Utvrdili smo postulat da pacijenti osjećaju zadovoljstvo što postaju tanki, radije nego strah da gomilaju kilograme.

Kako ne bismo bili pod utjecajem dojma pacijenta i analizi njihovih poremećaja prehrane, znanstvenici su proveli ‘test kožne vodljivosti’ koji mjeri stopu znojenja pacijentica kada su izložene raznim slikama.

Emocija uzrokovana određenom slikom zapravo vodi do brze i automatskog povećanja znojenja.

Istraživači su na Klinici mentalnih bolesti i bolesti mozga 70 pacijentica pokazali slike ljudi normalne težine i pretilih ljudi. Za ove pacijentice, različite težine i različitog stupnja težine bolesti, pogled na prikazane slike uzrokovao je prilično istu reakciju kao i kod zdravih ispitanika.

S druge strane, kada su gledale slike mršavih tijela, pacijentice su pokazivale pozitivno ocijenjene emocije, dok zdravi subjekti nisu imali neku pretjeranu reakciju.

Anoreksija nervoza

Anoreksija nervoza veoma je naslijedna bolest (70 %), tvrde znanstvenici. Kod pacijenata s anoreksijom nervozom, studija indicira da povećanje znojenja doživljeno pogledom na mršava tijela objašnjava prisustvo specifičnog oblika (alela) gena u pitanju.

Ovaj je rezultat potvrđen nakon ispitivanja potencijalnih konfuznih čimbenika, kao što su težina, tip anoreksije ili trajanje poremećaja.

Zaključak studije:

  • Podupiranje genetskog pristupa kao drukčijeg načina rješavanja ključnih simptoma anoreksije nervoze
  • Orijentirno istraživanje prema sustavu nagrađivanja, radije nego fobičnom izbjegavanju
  • Konačno, znanstvenici sugeriraju da određeni terapijski pristupi, poput kognitivne sanacije i terapije buđenja svjesnosti, mogu imati jasan blagotvoran učinak na ovu bolest.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.