Batarelu prekipjelo: HDZ liberalniji od SDP-a, nemaju d od domoljubno

Vice John Batarelo, predsjednik udruge Vigilare koja se bori za promicanje tradicionalnih obiteljskih vrrijednosti žestoko je na Facebooku napao HDZ zbog toga što je novom odlukom pregazio vrijednosti koje opisuju tu stranku kao domoljubnu i konzervativnu, tumači Batarelo. 

Status Vice Batarela na Facebook profilu:

E sada mi je stvarno prekipilo. Kakva je to stranka HDZ??? Nemaju k od konzervativno ni d od domoljubno. Ali imaju KVj, kako vjetar puše… Karamarkovo ponašanje je ispod svake državničke razine, ali mi je danas puno više naljutilo “babykiller” stav Ministra zdravlja Darija Nakića koji je dopustio kupnju tzv. pilule za dan poslije, (ellaOne i Escapelle) to jest abortivne pilule BEZ RECEPATA, čak i za maloljetnice. Pa, što on radi??? Što taj hdz radi? Liberalniji su od sdp-a.

Tražiti ćemo od ministra da ŽURNO povuče tu suludu odluku ili neka ponese ostavku. Neka nosi na svoju savjest uništenje (ubijanje) nerođene djece u obliku zigota i embrija. Dr. Čorušić je barem imao stav vezano za pobačaj i htio poljski model. Ovaj šuti i vezano za to.

Gdje su interesi naše djece, gdju su interesi nerođene djece? Je li taj hdz ima stav vezano za bilo što??? Sramite te se! A biti će zanimljivo vidjeti kako će se ponašati vezano za rodnu ideologiju i njezino guranje na dnevni red u Hrvatskom saboru”, stoji statusu čelnika udruge Vigilare Vice Batarela.

vice

 

Ukinut upitnik

S obzirom na najnovije stavove struke vezane uz sigurnosni profil izdavanja lijekova ellaOne i Escapelle, koji nisu abortivna sredstva, već odgađaju ovulaciju te tako sprečavaju neželjenu trudnoću, kao i bezreceptni režim izdavanja navedenih lijekova u gotovo svim državama EU, smatramo da ispunjavanje upitnika prilikom izdavanja hitne kontracepcije nije potrebno – stoji u dopisu Ministarstva zdravlja koje je tako “presjeklo” i nakon više mjeseci odlučilo liberalizirati postupak kupnje “pilule za dan poslije”.

Na tržištu su dvije pilule. Ograničenje za jednu je 16 godina. A za drugu…

‘Preporuka je da primjenimo odredbu Kaznenog zakona koji uzima dobnu granicu od 15 godina, odnosno da takvim osobama ne izdamo hitnu kontracepciju’, pojasnio je Portolan. Posebno ne bez pratnje roditelja.

Dok je struka, odnosno ljekarnici, tvrdila da nizom pitanja procjenjuje rizik uzimanja navedenih pilula, druga strana upozoravala je na ljudska prava i intimu. Neka su od pitanja pacijenticama bila jesu li imale nezaštićen seksualni odnos nakon zadnje mjesečnice, postoji li mogućnost da su već trudne, a žene su sve podatke ovjeravale svojim potpisom i matičnim brojem. Potom je uslijedila revizija upitnika odnosno cijelog postupanja pri izdavanju ovih lijekova te su njihovo izdavanje odnosno prodaja ovom odlukom Ministarstva potpuno liberalizirani. Čekao se blagoslov ministra zdravlja koji je to i učinio gore citiranim dopisom, piše Večernji list.

Smjernice ljekarnika stoga su postale fakultativne, niti ih se mora pridržavati ljekarnik niti pacijenti. Po pilulu u ljekarnu može doći svatko i bez ikakve procedure je kupiti, pa tako i maloljetne osobe. Jedini je izuzetak da se izdavanje odnosno korištenje Escapelle tableta ne preporučuje mlađima od 16 godina, no nakon ove izmjene Ministarstva više nije obvezno ni da pilulu može kupiti samo korisnica osobno. Odsad je, dakle, pilule moguće kupiti i za drugu osobu.

Ljekarnik ima pravo odbiti izdati lijek

‘Upitnik generalno više nije obvezan, ali postoji kao pomoć ljekarniku i na neki je način preporuka da se ljekarnici pridržavaju smjernica. Sada je svakom ljekarniku jedina zakonska mogućnost koja je preostala da ima pravo odbiti izdavanje lijeka, pa tako i onog na liječnički recept, ako procijeni da će uzimanjem biti ugroženo zdravlje pacijenta’, objašnjava Mate Portolan, mag. pharm., predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.