Porod: Imam li trudove

U filmovima i serijama, početak trudova zna biti prilično dramatičan. Vodenjak pukne pod snažnim pritiskom, a beba je na putu. No, u stvarnom životu možda i nećete uvijek imati takve očite znakove da biste uskoro trebali postati mama.

Žene osjećaju trudove na različit način. Za neke, trudovi dolaze sporo s mnogo signala. Za druge dolaze u žurbi s vrlo malo znakova upozorenja. Ako niste sigurni najbolje je da nazovete liječnika ili babicu.

Imate kontrakcije?

Vaša se maternica steže i opušta jer se priprema da izgura dijete. To uzrokuje bol koja se isprva osjeća poput grčeva tijekom mjesečnice. Bol postaje jača kako se porod bliži. Ako se vaši trudovi pojačavaju i regularniji su te dolaze sve brže i brže najvjerojatnije rađate.

Ako vaši trudovi nisu redoviti i odlaze kada promijenite položaj, možda imate Braxton Hicksove kontrakcije. To nisu porođajni bolovi. To je varijanta kada se vaše tijelo vježba za pravu stvar.

Pravi trudovi uvijek dolaze bez obzira na to što vi radili i stalno se pojačavaju i bliže jedan drugome. Traju oko 30 do 70 sekundi.

Bole vas leđa?

Uobičajeno je da imate bolove u leđima tijekom trudnoće. To je možda zbog dodatnog pritiska na leđa i trbušne mišiće ili samo promjene u držanju tijela. Topli ili hladni oblozi ili masaža često pomažu.

Tijekom trudova, možda imate bolove u donjem dijelu leđa i grčeve koji se ne popravljaju ili ne odlaze. To je možda dio kontrakcija. Bol obično počinje u vašim leđima, a potom se premješta okolo do prednje strane tijela.

Je li vam puknuo vodenjak?

Vaša beba raste u vrećici zaštitne tekućine koja se zove amnionska vrećica. Ova vrećica puca kada dođe vrijeme da se beba rodi. To može biti snažna kiša fluida niz vašu nogu ili samo sporo curenje.

Ako primijetite da vam je puknuo vodenjak nazovite liječnika. Liječnici obično žele da dođete što ranije kako biste izbjegli infekcije, a postoji i dobra šansa da će trudovi krenuti ne predugo nakon što je puknuo vodenjak.

No, još uvijek trudovi mogu krenuti iako vodenjak još nije puknuo. Ponekad vaš liječnik mora probušiti vodenjak plastičnom kukicom. To pomaže da se trudovi ubrzaju ili da se izazovu trudovi.

folic-plus-kapsule-abelapharm
Niska razina aktivnog oblika folne kiseline kod trudnica predstavlja jedan od faktora rizika za razvoj defekta neuralne cijevi ploda. Suplementacija sa 400 µg folne kiseline, mjesec dana prije i do tri mjeseca poslije začeća, povećava status folata kod trudnica.

Iscjedak poput želatine već je ispao?

Kada ste trudni, čep sluzi blokira vaš cerviks. Kako vaš cerviks omekšava i postaje sve veći u pripremi za porod, ovaj se čep gubi i ispada van. Obično je riječ o malom ružičastom ili smećkastom iscjedku nalik želatinastoj masi. Može doći u jednom komadu ili nekoliko malih mrljica. Također se može dogoditi i tik uoči prije aktivnog poroda.

Jeste li dovoljno otvoreni?

Kako bi se napravilo dovoljno mjesta za vašu bebu, cerviks se mora stanjiti i otvoriti. Kada čujete svog liječnika da govori o tome koliko je vaš cerviks otvoren i stanjen to znači upravo to. Vaš cerviks mora biti otvoren 10 centimetara (prstiju) prije nego krene gurati dijete van.

 

Izvor:WebMD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.