Jezive fotografije na cigaretama pomažu ljudima da prestanu pušiti

Države članice Europske unije imaju na raspolaganju neko vrijeme kako bi implementirale novu direktivu Europske komisije, a koja se odnosi na duhan i duhanske proizvode. Kutije cigareta, sprijeda i straga od sada će prikazivati uznemirujuće fotografije koje potiču pušače da prestanu pušiti, što su pokazali rezultati nove studije. 

‘Riječ je prvom vrhunski dostupnom dokazu da ova upozorenja mijenjaju ponašanje’, rekao je glavni autor studije Noel Brewer. Brewer je izvanredni profesor zdravstvenog ponašanja na Sveučilištu North Carolina u Chapel Hillu.

U ispitivanju, fotografije koje mijenjaju navike pokazuju dim koji se uzdiže iz rupe (stome) na vratu, dimom opustošena pluća, zube loše boje ili pacijenta na umoru.

U četverotjednom ispitivanju Brewerov tim otkrio je da je 40 % pušača, koji su vidjeli ova vizualna upozorenja, vjerojatno pokušalo prestati pušiti, u usporedbi s 34 % onih čiji je omot cigareta imao samo ispis upozorenja. Do kraja ispitivanja gotovo 6 % pušača iz grupe s fotografijama prestalo je pušiti na tjedan dana, u usporedbi s oko 4 % iz druge grupe.

Pušači ne mogu iz glave izbaciti sliku

Brewer kaže da naljepnice djeluju jer pušači ne mogu izbaciti slike iz svoje glave. ‘Zapravo ne osjećaju veći rizik. Niti misle da je pušenje opasnije, no bili su više zabrinuti i nisu mogli prestati misliti o štetnosti pušenja’, rekao je.

fotografija za cigarete
Treća serija grafičkih slika na brazilskim cigaretama, obvezna na svim paketima cigareta.

 

Duhanska industrija pritisnula FDA

Američki Zakon o kontroli duhana iz 2009., koji je američkoj Administraciji za hranu i lijekove (FDA) dao autoritet nad proizvodima duhana, učinio je mandatornim fotografije upozorenja na pakiranjima cigareta. No, kada je FDA predložila nekoliko fotografija, nekoliko duhanskih kompanija podnijele su tužbu protiv FDA 2012. godine. U presudi, Savezni sud poništio je vizualni zahtjev na pakiranjima, presuđujući u korist duhanske industrije pod obrazloženjem da FDA nije pružio dokaze koji dokazuju da će eksplicitne slike odvratiti ljude od pušenja.

‘FDA trenutno provodi istraživanja kako bi podržao novo pravilo u skladu sa Zakonom o prevenciji pušenja u obitelji i nadzoru duhanskih proizvoda’, rekao je glasnogovornik Agencije Michael Felberbaum. ‘Nažalost, nemam nikakav rok’.

‘Vjerujem da je FDA sada u veoma dobroj poziciji da se vrati na ovaj problem’, rekao je Brewer. ‘FDA nema izbor, već su to dužni napraviti’.

Pušenje je glavni uzrok smrti u svijetu

Pušenje je glavni uzrok smrti u svijetu, a zagovornici protiv pušenja pozdravljaju novu inicijativu.

‘Nova studija dodatak je opsežnim dokazima iz cijelog svijeta da su velika grafička upozorenja najučinkovitija u informiranju konzumenata o zdravstvenim rizicima pušenja; fotografije obeshrabruju djecu i nepušače da počinju pušiti i motiviraju pušače da prestanu’, rekao je Mathhew Myers, predsjednik kampanje za ‘Djecu bez duhana’.

‘SAD mora ažurirati svoja žalosno zastarjela i gotovo nevidljiva upozorenja na cigaretama i uhvatiti se u korak s više od 89 zemalja koje sada zahtijevaju grafička upozorenja’, rekao je Myers.

‘Ako ova (nova studija) nije dovoljan dokaz da prodrma FDA i Obaminu administraciju onda ništa nije dovoljan dokaz’, rekao je istraživač duhana Stanton Glantz, direktor Center for Tobacco Control Research and Education na Sveučilištu California, San Francisco.

Za studiju, Brewer i kolege upotrijebili su četiri grafičke slike iz originalnog zahtjeva FDA. Uključili su tekstualna upozorenja na zahtjev Zakona o kontroli duhana, poput ‘Cigarete uzrokuju fatalnu bolest pluća’ ili ‘Cigarete su ovisne’.

Za ispitivanje, više od 2.000 pušača u Kaliforniji i Sjevernoj Karolini nasumično su dodijeljena pakiranja cigareta – ili samo s tekstualnim upozorenjem ili sa fotografijama sprijeda i straga kutije. Prema studiji, 1.900 ljudi završilo je ispitivanje.

Izvješće je objavljeno online 6. lipnja u časopisu jouranl JAMA Internal Medicine.

Duhan u Europi

Procjene Europske komisije nisu dobre. Pušenje duhana svake godine u zemljama Europske unije prouzroči oko 700 smrtnih slučajeva koje se mogu izbjeći. 70 % pušača počinje pušiti prije navršene 18. godine, a 94 % prije 25.

Europska komisija naložila je zemljama članicama da se prilagode novoj direktivi o duhanskim proizvodima koja zahtijeva da se na svim kutijama cigareta uključe zdravstvena upozorenja koja moraju zauzimati 65 % površine, do je krajnji rok za ‘čišćenje’ starih kutija bez upozorenja 20. svibnja 2017.

U Hrvatskoj, trenutno, nakon rasprave održane u kolovozu sve je zamrlo. Zakon je stopiran, a iz Ministarstva zdravlja poručuju kako se čeka odluka ministra vezana uz njegov konačan tekst, javlja Večernji.

Vizual na kutijama cigareta

Osim teksta i slika u tri seta sa po 14 šokantnih slika, nalazit će se zdravstvena upozorenja poput ‘pušenje ubija – prestani sada’, ‘duhanski dim sadržava više od 70 tvari koje uzrokuju rak’…, što će zamijeniti trenutačni natpis s razinama katrana, nikotina i ugljikova monoksida (TNCO).

Kutije ne smiju imati manje od 20 cigareta, sličiti na hranu ili kozmetički proizvod. Na njima neće biti dopušteni promotivna ili obmanjujuća obilježja koji uključuju, primjerice, upućivanja na društvene prednosti, okus, dodane arome, posebne ponude ili sugestije da je određeni proizvod manje štetan u odnosu na druge.

Slična pravila od 65% površine primjenjuju se i na pakiranja duhana za motanje, koje će morati sadržavati najmanje 30 grama duhana. Proizvodi s karakterističnom aromom koji na razini cijele EU drže više od 3% tržišta, poput mentol cigareta, dobivaju prijelazni rok od četiri godine prije nego odu u povijest, do 20. svibnja 2020. Prijedlogom novog zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda prvi puta se definira i eletronička cigareta. Iako EU Direktiva ne preporuča zabranu e-cigareta na javnim mjestima, neke ih države vide kao pozitivniji način ‘pušenja’ – prijedlog je da se zabrane u prostoru u kojem pušenje nije dozvoljeno kao i zabrana reklamiranja.

 

Izvor: WebMD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.