Amerikanci odobrili amfetamin za djecu s okusom naranče

Na tržištu su dostupni novi, amfetamini s okusom bombona, koji se žvaču.

Adzenys, koji se može žvakati, a od milja mu se tepa i ‘voćni lijek’ namijenjen je djeci s deficitom pažnje i hiperaktivnosti od šest godina starosti.

Amfetamin za ADHD

Amfetamin (u žargonu speed iz eng.) je sintetička droga iz porodice feniletilamina. Amfetamin povećava stupanj budnosti i izaziva euforiju. Ne uzrokuje fizičku, ali izaziva snažnu psihičku ovisnost. I amfetamin i metamfetamin se koriste kao lijekovi za tretiranje poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje. Osobe s ADHD-om imaju različitu kemiju mozga od drugih, tako da ova dva stimulansa zapravo djeluju smirujuće na osobe s ADHD-om.

Lijek iz laboratorija farmaceutske kompanije Neos Therapeutics hit je na tržištu od proteklog tjedna i već je podigao mnoge kontroverze. Neki psihijatri brinu da će Adzenys ubrzati trend prema prekomjernoj administraciji lijeka na djeci kao i to da bi mogao biti još jedan izlaz u zloupotrebu lijekova, sada i kod ADHD-a (op.a. Fentanil).

Predstavljanje amfetamina u ukusnom, praktičnom pakiranju je ‘recept da lijek bude tražen, a potom i preprodavan’, rekao je dr. Mukund Gnanadesikan, dječji, i psihijatar adolescenata iz Nape, California.

‘Nisam veliki obožavatelj kontroliranih supstanci koje dolaze u formi koje se mogu lako zloupotrijebiti – i sigurno, žvakanje lijeka spada u tu kategoriju’, rekao je Gnanadesikan.

Adzenys, s produljenim oslobađanjem amfetamina, odobrila je američka Administracija za hranu i lijekove (FDA) u siječnju za pacijente od 6 godina i starije. Dolazi u šest jakih doza.

Kompanija koja stoji iza lijeka, Neos Therapeutics iz Dallasa, počela je s intenziviranjem komercijalnih napora kako bi, po riječima CEO-a tvrtke Vipina Garga, bili ispred sezone povratka u školu.

Tvrtka ima 125 prodajna mjesta u SAD-u i ‘nema problema’ s ugovaranjem sastanaka s liječnicima zainteresiranim za propisivanje ove nove formulacije, rekao je Garg. Proizvod se dobiva uz potporu liječnika koji Adzenys vide kao zgodan način da djeci administriraju lijekove koji su im potrebni.

Gromko tržište za lijekove protiv ADHD-a

Postoji jedna stvarna populacija djece i odraslih čiji životi su se značajno popravili lijekovima poput Adderalla i Ritalina, koji stimuliraju središnji živčani sustav i utječu na kemikalije u mozgu povezane s kontrolom impulsa. No, linija između potreba i želja sve je mutnija.

Oko 75 % djece s dijagnozom ADHD-a je na lijekovima. Ova statistika brine mnoge psihijatre (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuje roditeljima da prije farmaceutske intervencije probaju s bihevioralnom terapijom).

Kod tinejdžera i odraslih bjesni zloupotreba. Ovi stimulansi se obično koriste kao droga za zabave, a kako pomaže kod pojačavanja izvedbe, neki studenti kažu da su im potrebni kako bi se usredotočili na učenje te na taj način poboljšali svoje ocjene.

Sve to dovodi do procvata na tržištu. Prodaja lijekova protiv ADHD -a bila je 4.7 milijardi američkih dolara u 2006., i do prošle se godine gotovo utrostručila i iznosi 12.7 milijardi američkih dolara, a projekcije su da će narasti na 17.5 američkih dolara do 2020., podaci su izvješća iz 2015. za istraživanje koje je provela tvrtka IBISWorld.

Adzenys je prvi lijek s produljenim oslobađanjem za ADHD koji se otapa u ustima i ima okus naranče (iako rivalski lijek Shireov Vyvanse dolazi u kapsulama koje se mogu otvoriti kako bi se lijek mogao posipati u hranu).

Također, prvi je lijek takve vrste koji dolazi u blister pakiranju, a ne u bočici za lijekove – što ga čini iznimno prenosivim i praktičnim.

Garg kaže da će nova, brzo otapajuća formula pomoći užurbanim majkama da brže administriraju lijek svojoj djeci prije odlaska u školu. Također može biti koristan za odraslo stanovništvo s ADHD-om.

‘Ako zaborave uzeti svoju tabletu s doručkom, ovako samo mogu uzeti tabletu na putu do posla. Otapajuće kartice Garg vidi kao dio šireg trenda za izradu lijekova i dodataka kojima je cilj da budu što ugodniji nepcu.

‘Odete u ljekarnu i sve je u formi gumenih bombona’, kaže Garg. ‘Zašto bi to bilo tako ukoliko za to nema potrebe?’.

Pogodnost za užurbane majke ili dilere?

Neki psihijatri ne vide razlog za brigu oko Adzenysa. Oni koji zloupotrebljavaju lijek neće mariti dolazi li on u formi ukusnog lijeka koji se može žvakati ili tradicionalne tablete: Oni se jedino fokuisiraju na učinak lijeka, rekao je dr. Ben Biermann, profesor psihijatrije na Sveučilištu Michigan’s G.S. Mott Children’s Hospital.

‘Ništa nije revolucionarno oko ovog lijeka’, kaže Biermann. ‘Riječ je jednostavno o drugoj vrsti mehanizma isporuke za lijek koji već postoji i široko se upotrebljava’.

Za djecu koja ne mogu progutati tablete, Adzenys može biti blagodat, rekao je dr. Greg Mattingly, dječji psihijatar koji predaje farmakologiju na Washington University School of medicine.

(Mattingly je član upravnog odbora American Professional Society za ADHD i slične poremećaje i tvrdi da nema financijskog udjela u Neosu).

No, za one koji vjeruju da se ADHD mahnito prekomjerno dijagnosticira i da se administrira previše lijekova, ideja za razradom lijeka na način da je ukusniji je uznemirujuća.

To je potez koji sankcionira: ‘Oralni amfetamin koji se raspada u ustima za djecu od strane moralno raspadajućeg FDA’, rekao je dr. Alexander Papp, psihijatar sa Sveučilišta California, San Diego.

‘Što je sljedeće? Gumeni medvjedići?’, pita Papp.

 

Izvor: STAT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.