Simptomi i uzroci preuranjene menopauze

Simptomi i uzroci preuranjene menopauze

Kod većine žena prosječna dob za ulazak u menopauzu je 51 godina. Međutim, zbog genetike, bolesti ili medicinskih procedura neke žene mogu kroz menopauzu proći prije 40-e godine. Menopauza koja se dogodi prije 40-e godine, bez obzira da li je riječ o prirodnoj ili induciranoj menopauzi, poznata je kao preuranjena menopauza.

Osim što se mora nositi s valunzima, promjenama raspoloženja i drugim simptomima koje prate menopauzu, mnoge žene koje prolaze kroz preuranjenu menopauzu moraju se nositi i s dodatnim emocionalnim i fizičkim brigama. Primjerice, obzirom da menopauza signalizira završetak plodnih godina žene, žena koja će poželjeti zatrudnjeti vjerojatnije će imati problema.

Koji su simptomi preuranjene menopauze

Simptomi preuranjene menopauze često su isti kao i oni kod žena koje prolaze kroz prirodnu menopauzu i mogu uključivati:

 • Neregularne ili izostale menstruacije
 • Menstruacije koje su obilnije ili manje obilne nego inače
 • Valunzi (iznenadni osjećaj vrućine koji se širi cijelim tijelom)

Ovi simptomi su znak da jajnici proizvode manje estrogena. Zajedno sa simptomima iznad, neke žene mogu doživjeti:

 • Vaginalnu suhoću (vagina može postati tanja i manje fleksibilna)
 • Iritabilnost mjehura i pogoršavanje kontrole mjehura (inkontinecija)
 • Emocionalne promjene (iritabilnost, promjene raspoloženja, umjerena depresija)
 • Suha koža, oči ili usta
 • Nesanica
 • Smanjeni seksualni nagon

Osim simptoma navedenih gore, ako imate ispod 40 godina i doživljavate iduća stanja, trebali biste posjetiti liječnika koji će odrediti prolazite li preuranjenu menopauzu:

 • Bili ste podvrgnuti kemoterapiji ili radijaciji
 • Vi ili član obitelji ima autoimuni poremećaj poput hipotiroidizma, Gravesovu bolest ili lupus
 • Neuspješno ste pokušavali zatrudnjeti više od godine dana
 • Vaša majka ili sestra doživjele su preuranjenu menopauzu
Simptomi i uzroci preuranjene menopauze
Natrurafem sadrži vitamine B5 i B6 te ekstrakt livadne djeteline koji doprinosi smanjenju menopauzalnih nelagoda.

 

Kako se preuranjena menopauza dijagnosticira

Kako bi dijagnosticirao preuranjenu menopauzu, vaš će liječnik/liječnica najvjerojatnije izvesti fizički pregled i testiranje krvi kako bi isključio stanja poput trudnoće ili bolesti štitnjače. Možda vas pošalje i na testiranje razina estradiola. Niske razine estradiola, forme estrogena, mogu indicirati da su vaši jajnici počeli zakazivati. Kada su razine estradiola ispod 30, to može signalizirati da ste u menopauzi.

Međutim, najvažniji test koji se koristi kako bi se dijganosticirala menopauza je test krvi kojim se mjeri hormon stimulacije folikla. Taj hormon uzrokuje da vaši jajnici proizvode estrogen. Kada vaši jajnici uspore svoju proizvodnju estrogena, vaše razine hormona stimulacije folikula se povećavaju. Kada razine tog hormona narastu preko 40mlU/mL, to obično znači da ste u menopauzi.

Postoje li drugi zdravstveni problemi koji utječu na žene u preuranjenoj menopauzi

Poput svih žena u menopauzi, žene u preuranjenoj menopauzi doživljavaju snižene razine estrogena kako jajnici prestaju s većinom svoje proizvodnje ovog hormona. Niske razine estrogena mogu voditi do promjena u sveopće zdravlje žene i povećati rizik od određenih medicinskih stanja poput osteoporoze.

Drugi zdravstveni rizici povezani s gubitkom estrogena uključuju povećani rizik od raka debelog crijeva i raka jajnika, bolest desni, gubitak zuba ili formaciju mrene.

U usporedbi sa ženama koje prolaze prirodnu menopauzu, žene koje prolaze preuranjenu menopauzu provode veći dio svog života bez zaštitnih prednosti vlastitog estrogena. To ih stavlja u još veću opasnost za gore navedene probleme povezane s menopauzom.

Kako se preuranjena menopauza liječi

Simptomi i zdravstveni rizici preuranjene menopauze, kao i emocionalna stanja koja mogu od toga rezultirati, mogu se kontrolirati metodama sličnim onima koji se koriste kod prirodne menopauze.

Svima je potreban B vitamin za dobro zdravlje. Ženama koje prolaze kroz menopauzu B vitamin može biti esencijalan za učinkovitu kontrolu simptoma.

Adrenalinski umor, primjerice, je često sekundarno stanje za mnoge žene koje prolaze perimenopauzu. B vitamini podržavaju zdravu nadbubrežnu funkciju, zajedno s tim što umiruju i održavaju zdrav živčani sustav.
Mnoge žene pate od naglih promjena raspoloženja tijekom perimenopauze. I vitamin B12 i vitamin B6 pomažu u proizvodnji neurotransmitera poput serotonina, ključne kemikalije u mozgu potrebne za stabiliziranje raspoloženja i promicanje osjećaja blagostanja i zadovoljstva.

Ženama koje pate od moždane magle i memorijskih poteškoća u perimenopauzi, niske razine vitamina B6 mogu biti dio problema. Depresija, zbunjenost i nemogućnost da se koncentriraju povezane su s nedostatkom vitamina B6. Vertigo, vrtoglavica i lupanje srca zajedničke su pritužbe žena koje prolaze kroz menopauzu.

Svi ovi simptomi povezani su (među ostalim) s nedostatkom vitamina B12. Vitamin B12 također pomaže s tvrdoglavim debljanjem u menopauzi. Ključ je u razgradnji ugljikohidrata, masnoća i proteina u našoj prehrani i neophodan je za zdrav metabolizam.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.