Opasnost sa bazena: Respiratorni iritanti i mutageni koji mogu dovesti do oštećenja DNA

Kada se dezinfektanti pomiješaju sa znojem, proizvodima za osobnu njegu i mokraćom, mogu se stvoriti opasni bioprodukti, kaže studija.

Ništa se ne čini bolje na vruć sunčan dan nego uroniti u naoko čistu vodu bazena.

No, novo istraživanje možda vam objasni (ako do sada niste znali) zbog čega je bitno prije bazena prvo otuširati se i uvjeriti se da vaša djeca neće mokriti u bazenu.

Istraživači sa Sveučilišta Južna Karolina izvještavaju da dezinfektanti, koji se koriste za čišćenje bazena, kreiraju opasne bioprodukte u kombinaciji sa znojem, urinom i proizvodima za osobnu njegu (Oči nakon bazena nisu crvene zbog klora, već urina).

Neki od ovih bioprodukata uzrokovali su genetsku štetu stanicama u laboratorijski testovima, dok su drugi izvještavali o visokim stopama raka mjehura, respiratnornih smetnji kod ljudi koji su redovno oko bazena i u njemu, navode istraživači.

Iako se rezultati studije odnose na javne bazene, privatni bazeni i vruće hidromasažne kade također su označene visoko na listi za zabrinutost.

‘Nikada svoju djecu nisam dala na plivanje u zatvoreni bazen, da plivaju svaki dan. Isto bi napravila i danas kada znam što znam’, rekla je koautorica studije Susan Richardson, sa Zavoda za kemiju i biokemiju Sveučilišta.

‘Zrak koji udišete je jedan od produkata dezinfekata – to je onaj miris klora, no to zapravo nije klor. Umjesto toga riječ je o mirisu tih produkata  pretežno trikloraminu, kombinaciji urina i klorina. Iz vode ovi produkti ulaze u zrak s lakoćom. Ta je kemikalija poznati respiratorni iritant’, rekla je Richardson.

Takvi iritanti mogu podići rizik od komplikacija prehlade i astme, rekla je Richardson,.

‘Ne bih savjetovala ljudima da ne odlaze na bazene, nego da odlaze umjereno’.

Manje zabrinutosti Richardson izražava prema otvorenim bazenima i hidromasažnim vrućim kadama, zbog veće ventilacije na otvorenom zraku. Međutim, kada se i ti bazeni i kade koriste intenzivno, razine bioprodukata dezinfekata se pogoršavaju, rezultati su studije.

Richardson i njezine kolege testirali su uzorke vode iz javnih i privatnih bazena i toplih kada, nakon normalne i intenzivnije upotrebe.

Pronašli su više od 100 DBP-a, od kojih su neki poznati kao mutageni, ili oni u stanju da uzrokuju stanično oštećenje i mutaciju DNA.

Prosječno, istraživači su otkrili da je voda iz slavine čišća od dezinficiranih uzoraka vode iz bazena, koji su bili dvostruko mutagene. I uzorci vrućih kada bili su četiri puta više mutageni, rekla je Richardson ‘jer toplije temperature zraka povećavaju brzinu reakcije, čime formiraju ove bioprodukte dezinfekata puno brže’.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Journal Environmental Science and Technology.

Kako sigurno plivati ovo ljeto?

Za privatne bazene, Richardson savjetuje filtere sa srebrom jer oni ubijaju uzročnike bolesti – patogene bez stvaranje DBP-a.

Također preporučuje korištenje ozona i klora, što se čini sigurnije od broma u istraživanju. Ventilacija zatvorenih bazena je ključna, te poziva ljude da u potpunosti mijenjaju vodu u bazenima mnogo češće.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.