Fentanil: Snažan lijek koji je ubio Princea prijeti stotinama ljudi

Fentanil, snažan lijek protiv bolova koji su medicinski istraživači identificirali kao lijek koji je ubio super zvijezdu Princea prije šest tjedana, odgovoran je za epidemiju predoziranja sa smrtnim ishodima u SAD-u.

Najjači mogući poznati narkotik, opioid kojeg je proizveo čovjek 50 puta je snažniji od heroina i 100 puta više od morfija, podaci su američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Agencija kaže da je epidemija povezana s predoziranjima fentanila koji se proizvodi ilegalno i ne od strane farmaceuta, problem koji raste.

Prince (57), jedan od najutjecajnijih glazbenika svoje generacije, pronađen je mrtav u svojoj kući u predgrađu Minneapolisu 21. travnja.

Umro je od doze fentanila koju si je sam administrirao, izvještaj je mrtvozornika.

Smrti predoziranjem od sintetičkih opioida narasle su za 80 % u 2014. ispred prethodne godine, navodi CDC i sugerira da porast može reflektirati veću dostupnost ilegalno proizvedenog fentanila. U Ohiu, smrti predoziranjem fentanilom skočile su na 514 s 92 koliko je bilo godinu dana prije.

Policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droge (DEA) prošle je godine izdala nacionalni alarm o opasnostima fentanila u kojem su upozorili da i najmanje količine ovog lijeka mogu ubiti. Lijek protiv bolova najčešće se koristi kod terminalno bolesnih pacijenata, a također se proizvodi u podzemnim bazama za prodaju na ulici.

Dok je fentanil do sada bio ponajviše problem Srednjeg zapada i Istočne obale, posljednjih godina ova je epidemija pogodila i sjevernu Kaliforniju.

Nije poznato da li je Prince imao recept za fentanil nakon navodne operacije kuka. Ako je lijek bio na recept, nije poznato koji mu ga je liječnik izdao.

Burt Kahn, odvjetnik specijaliziran za medicinski nemar rekao je da postoji potencijal kaznene odgovornosti ako je liječnik propisao fentanil Princeu ili ga je na njega naviknuo, a zatim mu povukao lijek.

‘Fentanil je lijek koji se nikada ne bi trebao propisati pacijentu poput Princea jer on nije imao rak u posljednjem stadiju. Potencijalno predoziranje fentanilom, naime, izuzetno je visoko’, rekao je Kahn.

Kahn kaže da liječnici obično pomno motre vitalne znakove pacijenata koji uzimaju fentanil, kako bi bili sigurni da ne usporava disanje i broj otkucaja srca, iako se može primijeniti u flasterima kako bi se doziranje kontroliralo.

Prijetnje fentanila dolaze u valovima, javlja DEA. Između 2005. i 2007. više od 1.000 smrti pripisivalo se fentanilu, ponajviše u Chicagu, Detroitu i Philadelphii, čiji su tragovi doveli do laboratorija u Meksiku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.