4 načina na koji vitamini mogu pomoći kod zatvorene ozlijede glave

Suplementacija može igrati ulogu u liječenju traumatske ozlijede mozga (zatvorena ozlijeda glave). 

Ljudski je mozak obično dobro zaštićen teškom moždanom ovojnicom i otpornom lubanjom. Kada se dogodi da vanjska fizička ozlijeda ozlijedi glavu moždana ovojnica ne može više štititi mozak i tkivo se udubljuje u lubanju.

Kliničari često koriste analogiju jaja kako bi objasnili pacijentima kako dolazi do oštećenja čak i kada nema vidljivih vanjskih znakova.
Ljuska (lubanja) može ostati netaknuta, no fizička ozlijeda nasilno odstranjuje žumanjak (mozak) unutar bjelanjka jajeta (moždana cerebralna tekućina).

U kliničkim uvjetima, jasno je da traumatska ozlijeda glave uzrokuje citotoksičnost, oksidativni stres, edeme, neuroupalu i smrt stanica.

Kombinirana terapija (polimedicina)

Traumatska ozlijeda mozga je potpisna ozlijeda rata na Bliskom istoku, a istraživačka iskustva s vojnicima koji zadobiju traumatsku ozlijedu mozga dovela su znanstvenike do boljeg razumijevanja njezinih simptoma i prognoza. Poboljšali su se i tretmani, no potrebni su novi i bolji.

Jedan ljekovit pristup je malo vjerojatan, stoga postoji interes prema kombiniranoj terapiji. Pristup polimedicine dizajniran je kako bi adresirao različite tipove primarne i sekundarne ozlijede koje se javljaju istovremeno u oštećenom mozgu.

Nije dovoljno tretirati i stavljati naglasak samo na primarnu ozlijedu, jer sekundarna ozlijeda uzrokuje znatnu štetu.

Vitamini, minerali i nutrijenti mogu nadopunjavati druge terapije traumatske ozlijede mozga, a tim znanstvenika sa Sveučilišta Južni Illinois ovu je mogućnost potpunije istraživao u članku objavljenom u časopisu Brain Research lipanj 2016.

Obećavajući nutraceutici

Autori studije napominju da nutraceutici odobreni od FDA imaju prednost niske toksičnosti i nekoliko interakcija. Posebno su pregledavali vitamine (B2, B3, B6, B9, C, D i E), biljne lijekove (ginseng, Ginkgo biloba), flavonoide i druge nutrijente (magnezij, cink, karnitin, omega-3 masne kiseline).

Od navedenih, nikotinamid, magnezij, flavonoidi i omega 3 masne kiseline čini se da najviše obećavaju u liječenju traumatske ozlijede mozga.

Autori studije napominju iduća 4 saznanja o tome kako vitamini i nutraceutici mogu pomoći u liječenju traumatske ozlijede mozga:

  • Čini se da je neuroprotektivna sposobnost nikotinamida da podržava proizvodnju energije, zaustavlja stanične procese koji odgađaju popravak i smanjuje sposobnost hvatanja slobodnih radikala.
  • Čini se da magnezij smanjuje ekscitotoksičnost (Ekscitotoksičnost je patološki proces u kojem se živčane stanice oštećuju i odumiru zbog pretjerane stimulacije neurotransmiterima poput glutamata, aspartama i l-cisteina).
  • Flavonoidi imaju snažna antioksidativna, antiupalna i svojstva sa faktorom koji stimulira rast
  • Omega 3 masne kiseline utječu na nekoliko točaka (uključujući upalnu signalizaciju i staničnu plastičnost) u kaskadi sekundarne ozlijede.

Autori studije naglašavaju da su vitamini i nutraceutici vjerojatno neće imati značajnijeg učinka kada se daju sami, no kao dio polimedicinskog pristupa mogu nadopuniti druge tretmane.

 

Izvor: Pharmacy Times

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.