2 kronična zdravstvena stanja u porastu među djecom

Kronična zdravstvena stanja u porastu su među djecom, naročito onom djecom koja žive u siromaštvu.

Novo istraživanje predstavljeno na Pediatric Academic Societies 2016 Meeting izvijestilo je o pregledanim trendovima u prevalenciji 3 česta zdravstvena stanja kod djece: astmi, poremećaju hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) i autizmmu.

Istraživači su otkrili da su se, u prevalenciji, dva stanja znatno izmijenila između 2003. i 2011.-2012., a to su astma i ADHD.

Autor studije Christian D. Pulcini iz Children’s Hospital of Pittsburgh rekao je da su rezultati koji najviše iznenađuju porast nastanka bolesti među djecom koja imaju astmu, a žive ispod dopuštene federalne granice siromaštva.

‘Nisam očekivao ovako drastičnu razliku, naročito jer nemamo mehanizam da objasnimo zbog čega je došlo do tako velikog porasta’, rekao je dr. Pulcini.

‘Možemo pretpostaviti da je riječ o okolišnim faktorima, uključujući siromaštvo, no nemamo objektivne podatke u ovom trenutku da tvrdimo da je to slučaj’.

Pulcini i kolege otkrili su još neke značajne rezultate:

Djeca koja žive u ekstremnom siromaštvu, a imaju astmu i ADHD imaju dva puta veću šansu da imaju barem jedno drugo kronično stanje, poput razvojnog kašnjenja, autizma, depresije, tjeskobe ili problema s govorom, jezikom ili ponašanjem.

Djeca s autizmom imaju više od 4 puta više broja bolesnih stanja od djece s astmom. Podaci upućuju na zaključak da kako se povećava siromaštvo tako se povećavaju i bolesti.

Za djecu s autizmom, povećanje u prevalenciji i komorbiditetu slične su u svim razinama prihoda.

‘Kada je riječ o djeci koja žive u siromaštvu, tu ljekarnici igraju vitalnu ulogu’, rekao je Pulcini.
Jedan od načina na koji farmaceuti mogu pomoći je da prate stanja kod djece s ADHD-om i astmom, naročito ako znaju da obitelj ima financijskih poteškoća.

Istraživači podržavaju ideju da je više studija potrebno napraviti kako bi se osiguralo da djeca dobivaju adekvatnu zdravstvenu uslugu koja se temelji na njihovoj dijagnozi, bolesnom stanju i socioekonomskom statusu.
‘To će biti važno kako bi se moglo razlikovati da li bolest kreće od neliječenog primarnog stanja, opstanka medicinski kompleksnije djece ili društvenim odrednicama zdravlja’.

 

Izvor: Pharmacy Times

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.