Vitamini koji podižu raspoloženje i jačaju energiju

Vitamini koji podižu raspoloženje i jačaju energiju

Znate li da su vitamini iz obitelji B ključni za više stotina različitih enzimskih reakcija u organizmu? Neophodni su kod pojačanog osjećaja umora i kod povećanih tjelesnih i mentalnih napora (B1, B2, B3, B5), zdravu kožu (B2, B3, B5), a zaštitnici su srca i krvnih žila (B6 i B12), za bolje pamćenje, razvoj i očuvanje mentalnih funkcija te za pravilan rad probavnog sustava.

Nedostatak vitamina B utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Svaki član obitelji B-kompleksa ima posebna terapijska svojstva, a zajedničko im je da su odgovorni za stvaranje energije izdvajanjem goriva iz ugljikohidrata, bjelančevina i masnoće u hrani. Također u prirodi ih nalazimo zajedno.
Nedostatak jednog ili više članova vitamina B na neki način ometa energijski metabolizam i naposlijetku, utječe na zdravlje. S druge strane, kada u tijelu imamo dovoljno B vitamina, sretni smo i zadovoljni, dobro spavamo i imamo dovoljno energije.

Koji su dobri izvori B vitamina?

Odlični izvori vitamina B su šparoge, kombucha, krumpir, banane, čili papričice, tempeh i mahunarke. B vitamini se nalaze i u žitaricama, no samo u cjelovitim. Bijelo brašno ili obična bijela riža sadrže B vitamine u minimalnim količinama. Odličan izvor B vitamina je i kvasac, posebno pivski.

Vitamini B kompleksa

Neuronal

neuronal

 

Neuronal® kapsule su dijetetska hrana, dodatak  prehrani koji sadrži jedinstvenu kombinaciju nukleotida i vitamina koji pridonose normalnom radu živčanog sustava.

U slučaju oštećenja živaca povećana je potreba za određenim hranjivim tvarima i građevnim blokovima koji poboljšavaju proces oporavka oštećenih živaca. Boli uzrokovane oštećenjem živaca kralježnice tipične su: lumbago, išijas, hernija diska, bol u leđima, vratu, rukama, ramenima i nakon operativnih zahvata na kralježnici.

Neuronal sadrži:

Oštećenja živaca mogu biti uzrokovana fizičkom ozljedom ili zbog nedostatka esencijalnih građevnih blokova živčanog tkiva. Dakle, rad živaca je ograničen, a ponekad čak i potpuno onemogućen.

Prva poboljšanja uzimanjem Neuronala možete osjetiti već nakon nekoliko dana. Neuronal nema nuspojava i siguran je za želudac, jetru i bubrege.

Što su vitamini uopće?

Vitamini su skupina esencijalnih mikronutrijenata koji zadovoljavaju sljedeće uvjete:

  • organski su spojevi koji ne spadaju u proteine, masti ili ugljikohidrate
  • prirodne su komponente hrane (no u njoj se nalaze u vrlo malim količinama)
  • one količine koje se sintetiziraju u našem organizmu nisu dovoljne da bi zadovoljile fiziološke potrebe
  • esencijalni su za normalne fiziološke funkcije (rast, reprodukcija, dobivanje energije)
  • njihov manjak izaziva specifične simptome

Kako unos svih vitamina hranom nije dovoljan kako bi naš organizam održavao ravnotežu, treba razmisliti o raznovrsnoj prehrani te o unosu nutrijenata kroz suplemente, odnosno dodatke prehrani. Vitamini našem organizmu pomažu očuvati zdravlje, no oni nisu lijek. Ključni su za više stotina različitih enzimskih reakcija u našem organizmu, a rezultati njihovog djelovanja su lijepa koža, kosa i nokti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.