10 stvari koje uzrokuju loš zadah

Loš zadah, medicinski nazvan halitosis može biti rezultat loših dentalnih zdravstvenih navika, a može biti i znak drugih problema. Loš zadah može se pogoršati i hranom koju unosite u organizam kao i drugim nezdravim životnim navikama.

Kako ono što jedete utječe na zadah?

U osnovi, sva hrana koju jedete počinje s raspadanjem u vašim ustima. Kako se hrana razgrađuje i upija u krvotok, u konačnici odlazi do pluća i predaje se u dah. Ukoliko jedete hranu snažnog okusa i mirisa (poput luka ili češnjaka), četkanje i zubni konac, pa čak i vodica za ispiranje usta teško prikrivaju miris koji dopire iz usne šupljine. Miris neće nestati sve dok ta hrana u potpunosti ne iziđe iz organizma.

Zašto loše dentalne navike uzrokuju loš zadah?

Ne četkate li zube redovito, čestice hrane ostaju u vašim ustima, gdje promoviraju rast bakterija između zubi, na desnima i jeziku. To uzrokuje loš zadah. Osim toga bakterije i ostaci hrane mogu uzrokovati loš zadah ako proteza nije dobro očišćena. Pušenje ili žvakanje proizvoda na bazi duhana također može uzrokovati loš zadah.

Koji su zdravstveni problemi povezani s lošim zadahom?

Trajan loš zadah ili loš okus u ustima može biti znak upozorenja za bolest desni. Parodontna bolest uzrokovana je nakupljanjem plaka na zubima. Bakterija uzrokuje stvaranje toksina koji iritiraju desni. Ako se ne liječi bolest desni, može doći do oštećenja desni i čeljusti.

U nastavku donosimo deset stvari koje mogu uzrokovati loš zadah u vašim ustima: 

#1 Happy hour

Jedno ili više alkoholnih pića nakon posal može vam osigurati ne samo mamurluk već i loš zadah. Iako je tekućina, alkohol zapravo može isušiti vaša usta, što potiče bakterije da uzrokuju loš zadah, odnosno halitosis – medicinski izraz za loš zadah. Pića s kofeinom, začinjena hrana i cigarete također mogu učiniti da je vaš zadah loš. Suha usta, koja ne proizvode dovoljno sline kada spavate, ujutro isto objašnjavaju loš zadah.

#2 Vaš jezik

Bakterije na jeziku vodeći su uzročnik lošeg zadaha. Očistite jezik svojom četkicom za zube ili strugalom za jezik. Izbjegavajte plastična strugala, koja bi mogla puknuti na jeziku kao i metalne koji mogu biti oštri.

#3 Prehrana s malo ugljikohidrata

Kada smanjite unos ugljikohidrata u tijelo i povećate količinu proteina, vaše tijelo počinje sa spaljivanjem masti za energiju. Ovaj proces proizvodi spojeve ketone koji mogu uzrokovati loš zadah. U ovom slučaju, bolja dentalna higijena neće riješiti ovaj problem jer suštinski problem nije u ustima. Zamaskirajte problem kaugumama.

#4 Prehlada

Kao da same po sebi nisu dovoljno dosadne, infekcije respiratornog trakta poput prehlada i bronhitisa također mogu uzrokovati loš zadah. To je iz razloga jer se bakterije koje stvaraju loš zadaj vole hraniti na sluzi. I ako imate začepljen nos, vjerojatnije ćete posegnuti za disanje na usta , što još moe isuđiti vaša usta.

#5 Čir

Sam po sebi čir nije problem. No tip bakterije koja uzrokuje čir, Helicobacter pylori, također može izazvati loš zadah, navodi se u studji u Journal of Medical Microbiology. Liječenje bakterije može osloboditi usta zadaha. Posjetite liječnika koji vas može testirati na ovu bakteriju.

#6 Lijekovi

Više od 400 receptnih i bezreceptnih lijekova, uključujući antidepresive i lijekove protiv alergija, mogu zagušiti protok sline. Slina pomaže isprati hranu i bakterije iz usne šupljine te održava zdravlje usne šupljine. Promjena vaših lijekova nije uvijek opcija, stoga Američka Dentalna Asocijacija preporuča da ostanete hidratizirani i da žvaćete kaugume bez šećera kako bi usta ostala vlažna. Pomaže i vodica za ispiranje usta.

#7 Naslage na tonzili

Mali bjelkasti klasteri – izrađeni od otvrdnulih bakterija, čestica hrane, mrtvih stanica i sluzi – ostali su zarobljeni u brazdama vaših tonzila (krajnika) i na stražnjoj strani jezika. Često su bezopasni, osim što naravno imaju grozan miris. Najčešće odlaze same od sebe, no ponekad možete ubrzati njihovo nestajanje tako da grgljate slanu vodu. Možda koju opciju za vas ima i vaš zubar.

#8 Sušeno voće

Vrlo zasićeno šećerom, sušeno voće obiluje bakterijama, koje uzrokuju loš miris, jer vole se hraniti ovakvim stvarčicama. Razumna, četvrtina šalice grožđica ima 21 gram šećera, ista količina sušenih marelica ima 17 grama. To je kao da ste pojeli 4.5 žličica čistog šećera. Osim toga sušeno voće je ljepljivo, stoga može ostati zarobljeno između vaših zubi. Nakon jela očetkajte zube i upotrijebite konac.

#9 Želučani refluks ili žgaravica

Ovo dvoje su simptomi GERD-a (gastroezofagealne refluksne bolesti) čestog poremećaja probavnog trakta. Vaš loš zadah može biti od neprobavljene hrane koja se ‘vraća’ ili od iritacije želučane kiseline koja uzrokuje postnazalni drip. Zamolite liječnika da vam pomogne.

#10 Napukao zub ili plombe

U pukotinama može ostati čestica hrane na kojoj se uzgajaju bakterije, što rezultira bolestima desni, karijesom i lošim zadahom. Loše namještene proteze mogu uzrokovati iste probleme. Sve su to razlozi da na raspored uvrstite svog zubara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.