Zaštitite svoju kožu od sunca svaki dan

Sunce nije samo na plaži: varljive UV zrake dohvatit će vas i na gradskom asfaltu. Zaštita od sunca u obliku kreč-bijelih i teških krema je stvar prošlosti, zamijenile su ih dnevne kreme sa zaštitnim faktorom prilagođene svakom tipu kože ponaosob.

Sunčani dani izmamili su nas na ulice, a mnogi pritom zaboravljaju da se štetne UV zrake ne nalaze samo na plaži već da nas mogu dohvatiti i u gradskoj svakodnevici: na biciklu, na putu do posla, u šetnji ili na kavi.

 

Znate li svoj fototip?

Postoji šest fototipova kože, od svijetle do tamne, a svaki nam govori koliko je koža osjetljiva na sunčeve zrake. 

Oni s blijedom kožom, svijetlom kosom i očima (tip I i II) imaju najmanju količinu pigmenta, a samim time i najmanju razinu prirodne obrane od sunca. Lako izgore na suncu, a tamne slabo ili nikako pa im je potrebna visoka zaštita (SPF 30+).

Tamnija svijetla koža (tip III) najčešće tamni nakon početnog crvenila i trebala bi se štititi barem srednje visokom zaštitom (SPF 15+).

S druge strane, mediteranski tipovi s maslinastom puti (tip IV) lako tamne i uz malo opreza (SPF 15) rijetko dobivaju opekline.

 

Odgovarajuća njega za svaki tip kože

I tu nije kraj. Osim fototipa, svaka koža ima dodatne zahtjeve koje treba uzeti u obzir: osjetljivost, sklonost nepravilnostima ili isušivanju. Dok ste na gradskom asfaltu ne morate pribjegavati kreč-bijelim teškim kremama za sunce, brojne su dnevne kreme sa zaštitnim faktorom prilagođene vašem tipu kože.

 

Suha koža treba dodatnu njegu

Žene sa suhom kožom često se žale kako im kreme za sunce ne pružaju dovoljnu hidrataciju ili čak isušuju kožu. Ako je vaša koža sklona isušivanju, izbjegavajte preparate koji u sebi sadrže iritanse poput alkohola te se radije odlučite za hidratantne kreme “pojačane” zaštitnim faktorom.

Isprobajte: Natura Siberica hranjiva dnevna krema za suhu kožu SPF 20, Nikel hidratantna krema za dnevnu njegu SPF 15

 

Sunce nije samo na plaži! Dnevne kreme s faktorom izvrsna su zaštita od sunca u gradu za toplijih mjeseci. Pronađite pravu za svoj tip kože.
Dnevne kreme sa zaštitnim faktorom izvrstan su izbor u toplijim i sunčanijim mjesecima.

 

Vrlo svijetla koža traži visoku zaštitu

Svijetloj je koži (fototipovi I i II) posebna visoka zaštita, a preporučuje se ona širokog spektra SPF 30 i više. Sunce nije blagonaklono onima s blijedom puti: osim što brže dobivaju opekline, izlaganje suncu kod svjetloputih može izazvati hiperpigmentaciju i prijevremeno starenje.

Pripazite na varljive zrake sunca u svakodnevnim situacijama, a posebno ako boravite na otvorenom.

Isprobajte: John Masters Organics zaštitna mineralna krema SPF 30Neostrata Skin Active Matrix Support SPF 30

 

Ne bježite od zaštite ako imate problematičnu ili masnu kožu

Žene s problematičnom kožom često izbjegavaju kreme za sunce zbog njihove teške teksture i masnog filma koji ostavljaju na koži. Ipak, i problematičnu je kožu potrebno zaštititi jer je sunce može dodatno iziritirati te pogoršati upalne procese na koži i potamniti ožiljke od akni.

Umjesto da izbjegavate kreme sa zaštitnim faktorom, odaberite kreme laganije, gelaste teksture s matirajućim učinkom. Dobra rješenja za problematičnu kožu su i tonirane kreme, posebno ako ih možete koristiti umjesto pudera i tako malo rasteretiti kožu.

Isprobajte: Skeyndor Clear balance SPF 15, Dr. Brandt Pores no more matirajuća krema SPF 30 u svijetloj ili tamnoj boji

 

Pronađite “štit” za osjetljivu kožu

Kao i kod problematične kože, one s osjetljivijom kožom trebaju potražiti kreme nemasne teksture koje nisu na bazi ulja. Dobrodošle su formulacije s fizičkom zaštitom od sunca (titan-dioksid i cink oksid) jer izazivaju manje reakcija i na koži stvaraju lagani sloj koji štiti od UV zraka i zagađenja iz okoliša.

Isprobajte: Alva BB krema Sensitive SPF 20 u svijetloj ili tamnoj bež boji, Natura Siberica zaštitna dnevna krema za osjetljivu kožu SPF 20

 

Zaštita i anti-age za zrelu kožu

Ako ste među onima koje svoju kremu protiv bora ne žele zamijeniti zaštitnom kremom za sunce – više ni ne morate. Mnoge bogate anti-age kreme danas dolaze i u varijanti sa zaštitnim faktorom, kombinirajući lifting efekt s prijeko potrebnom zaštitom kože od (daljnjeg) fotostarenja.

Isprobajte: Apivita Wine Elixir učvršćujuća krema protiv bora SPF 15, Natura Siberica dnevna krema s lifting efektom SPF 15

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.