Seksi selfiji slavnih štetni su za djevojčice

Seksi selfiji slavnih štetni su za djevojčice

Najpoznatija okidačica selfija na svijetu Kim Kardashian, poznatija po svojoj velikoj stražnjici, rekla je kako se neće prestati fotografirati gola dok ne umre, no jedna psihologinja tvrdi da je konstantna izloženost ovoj vrsti hiperseksualiziranih fotografija krivac za oštar porast u poremećajima prehrane i samoozlijeđivanju među mladima danas.

Selfie starlete Kim Kardashian, Rihanna, Rita Ora, Beyonce i Emily Ratajkowski poznatije su po objavljivanju fotografija u veoma izazovnim pozama, minimalno odjevene, prema milijunima svojih obožavatelja na Twitteru i Instagramu nego svojoj prvotnoj djelatnosti, postoji li ona uopće.

No, psihologinja Tanya Byron rekla je da ovakve fotografije uče mlade djevojke zabrinjavajućoj lekciji o seksualnosti što ju je dovelo do razmišljanja da je – feminizam mrtav.

Psihologinja tvrdi da je došlo do porasta samoozlijeđivanja među tinejdžericama te da brojke pokazuju da se do 70 % više djevojaka primi na hitne službe posljednje tri godine nego prije.

Byron tvrdi da se vrši snažan pritisak prema postizanju nemogućeg ideala ljepote od strane slavnih putem društvenih medija i uopće interneta.

Govoreći na Vogue festivalu u Londonu u subotu, Byron je rekla:

‘Jedna od stvari koja me muči kao gotovo 50-godišnju ženu je pritisak na žene. Koliko god mi govorili ‘To je mozak, ne grudi’ (It’s brain, not breasts, pritisak postoji. Kada gledate sve ove fotografije, gledate u mlade žene (slavne, celebritije) koje poziraju na otvoreno seksualan način, a gledatelji su većinom maloljetnici. Riječ je o djevojkama ispod 16 godina’.

‘Govorimo o ljudima kojima je zabranjena bilo kakva seksualna interakcija. Često mislim, dok vidim sve te celebritiyje koji se selfaju svakih pet minuta u svojim vrućim hlačicama i grudnjacima  ‘Čemu je sve ovo?’. Što govorimo mladim ženama o imidžu kojeg šalju? Riječ je o otvorenoj seksualizaciji’.

‘Osjećam da je feminizam u koji je bila uključena moja majka 60-ih godina danas mrtav. Vratili smo se na ‘Kakav ti je dekolte?’

Iako psihologinja nije spomenula niti jedno ime slavnih, tijekom prezentacije u pozadini prikazivale su se fotografije Rite Ore, Beyonce i Care Delavigne.

Kim Kardashian, koja je isto prisustvovala panel diskusiji na temu ‘Vaši društveni mediji: Što je trenutno stvarno?’, rekla je da slavni ‘popravljaju’ profile na svojim društvenim medijima – što znači da dijele samo laskave – ponekad i uređene – fotografije koje odaju dojam da su fotografije iskren pogled u svakodnevni život.

Byron (49) kaže da mnogi obožavatelji ne razumiju ovo i da tonu u spiralu depresije pa i poremćaja prehrane u nemogućnosti da repliciraju ovako ispoliranu ljepotu.

‘Nije slučajno da vidimo masivni porast poremećaja i samoozlijeđivanja kod mladih ljudi s porastom upotrebe društvenih medija’.

‘Mislim da je ovo dvoje povezano i mislim da mlade treba učiti o ozbiljnosti i o uređivanju fotografija kako bi se stvorio imidž. U krivim rukama ovo može biti zastrašujuće štetno’.

‘Ne samo da su ovim trendom pogođene mlade djevojke, već su i dječaci pogođeni s porastom društvenih mreža’, tvrdi Byron.

‘Sve više i više muškaraca ima poremećaje prehrane. I ove brojke rastu. I muškarci se samoozlijeđuju, samo na drugačije načine od žena’.

 

Izvor: DailyMail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.