5 stvari koje ne znate o svojoj menstruaciji

Žene imaju oko 450 menstruacija tijekom svog života, što znači da imaju puno vremena da se upoznaju. No, čak i tako, vaša vas menstruacija uvijek i iznova iznenađuje, ne samo onda kada je najmanje očekujete.

Evo pet činjenica koje možda ne znate o menstruaciji:

1. Možete zatrudnjeti tijekom menstruacije

Vaša vas menstruacija ne štiti od trudnoće

I za to postoji nekoliko razloga. Prvo, neke žene krvare kada njihovi jajnici svaki mjesec otpuštaju jajašce, što se zove ovulacija, čime zamjenjuju svoju menstruaciju. Kada ovulirate, na vrhuncu ste plodnosti, stoga seks tijekom ovog perioda u mjesecu nije najbolja ideja.

Drugo, možete ovulirati prije nego vam je menstruacija gotova ili unutar nekoliko dana nakon što krvarenje prestane. Obzirom da sperma u vašem tijelu može živjeti i 3 dana, seks tijekom menstruacije može dovesti do začeća.

Kada se sve podvuče: Upotrijebite kondom kako biste prevenirali neželjenu trudnoću, bez obzira koje je vrijeme u mjesecu.

2. Menstruacija na ‘pilulama’ nije prava menstruacija

Naravno, krvarite u tjednu u kojem ste uzeli šećerne pilule, no tehnički to je ‘mjesečno izuzeće od krvarenja’, što je ponešto drukčije od redovne menstruacije.

Normalno, ovulirate sredinom menstrualnog ciklusa. Ako jajašce, koje ispuste vaši jajnici nije oplođeno, razine vaših hormona padaju, što uzrokuje izlijevanje sluznice unutar maternice i tada vi dobivate menstruaciju.
Kontracepcijske pilule preveniraju ovulaciju. Kod većine vrsta, uzimate hormone tri tjedna nakon čega slijedi 1 tjedan bez pilula. Iako spriječavaju vaše tijelo da otpusti jajašce, ne spriječavaju ga da izgradi sluznicu maternice cijeli mjesec. Krvarenje poput menstruacije tijekom tog četvrtog tjedna je reakcija vašeg tijela na nedostatak hormona od posljednjeg tjedna pilula.

3. Menstruacija tijekom života

Baš kada počnete osjećati da možete predvidjeti točno kada će vaša menstruacija doći, sve se mijenja. Za to, zahvalite hormonalnoj promjeni koja se događa u vašem životu.

Jednom kada dobijete prvu menstruaciju, vaši su ciklusi možda dulji, što znači da više vremena prolazi od početka jedne menstruacije do druge. Tipični ciklus za tinejdžericu je od 21 do 45 dana. Tijekom vremena, ciklusi se skraćuju i mogu se više predvidjeti, a variraju između 21 i 35 dana.

Hormonalne promjene koje se događaju tijekom perimenopauze – u godinama koje idu prije menopauze, kada vaše tijelo počinje proizvoditi manje estrogena – dovode do mnogih promjena. Vrijeme od jednog do drugog razdoblja može biti dulje ili kraće i može se dogoditi da imate jače ili slabije krvarenje tijekom menstruacije. Ova faza može trajati do deset godina prije nego počne menopauza i prije nego vaše menstruacije zauvijek prestanu.

Postupne životne promjene su normalne, no odjednom, neobična stanja poput jakog krvarenja ili propuštene menstruacije nisu. Razgovarajte s liječnikom ukoliko primijetite da nije sve kako bi trebalo biti.

4. Tamponi i ulošci nisu jedini izbor

Menstrualna čašica fleksibilna je i sjajno ‘sjeda’ u vaginu te skuplja krv tijekom menstruacije. Menstrualne gaćice imaju snažnu moć upijanja i možete ih nositi same za sebe kada su dani ‘lakši’ ili sa tamponom tijekom ‘težih’ dana.

Jastučići od tkanine mogu se upotrijebiti ponovo nakon pranja.

Ovi proizvodi mogu uštedjeti novac, obzirom da ih možete ponovo koristiti, a stvaraju i manje otpada. U nekim slučajevima, daju vam i više vremena između promjena. Primjerice, tampon biste trebali promijeniti svakih 4 do 8 sati, no ovako, možda ste u stanju izdržati i do 12 sati s menstrualnom čašicom prije nego je ispraznite.

Postoje razlozi za i protiv ovih novijih opcija, baš kao što postoje razlozi za i protiv tampona i uložaka. No najbolje ćete odrediti jesu li ti proizvodi za vas kada ih isprobate po principu pokušaja i pogrešaka.

5. PMS je još uvijek misterij

Znate dril. Počinje jedan ili dva tjedna prije menstruacije, kada kreću razni proboji, intertnost, žudnje, nadutost i promjene raspoloženja. Kada je riječ o PMS-u borba je stvarna. No vjerujete li i li ne, liječnici ne znaju točno što je uzrok PMS-a.
Čini se da je mješavina hormonalnih promjena tijekom menstrualnog ciklusa, kemijskih promjena u mozgu i drugih emocionalnih stanja koje možda imate, poput depresije, koja može PMS još pogoršati.

Štoviše, jednom kada dođe menstruacija, rolercoaster se nastavlja: Jedna je studija otkrila da bolovi povezani s menstruacijom, poput grčeva, nadutosti, bolova u leđima i glavobolje mogu pomutiti vaše razmišljanje, jer bol može otežati da se fokusirate na zadatke koje izvršavate.

Što napraviti? Promjene u načinu života obično su najbolji način da uzvratite udarac. Gledajte da vježbate 30 minuta većinu dana u jednom tjednu, spavajte osam sati noću, ne pušite. Promijenite prehranu, jedite više voća, povrća, žitarica i ograničite sol, kao i šećer, kofein i alkohol.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.