Vlada mijenja Zakon: Plaćat će se ne-hitan pregled i povećava se participacija?

Vlada je prihvatila izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima se predlaže da se participacija za bolničko liječenje poveća s 2.000 na 3.000 tisuće kuna.

Na dnevnom redu Vladine sjednice ministar zdravlja Dario Nakić objasnio je izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju. Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju povećan je maksimalan iznos za sudjelovanje osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite sa 60,13 posto proračunske osnovice na 90,20 posto proračunske osnovice. To znači da se za osobe koje nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje maksimalni iznos participacije za bolničko liječenje povećava s dvije na tri tisuće kuna.

Također uvodi se i plaćanje pregleda na Hitnom prijemu u slučaju kada se utvrdi da zdravstveno stanje pacijenta nije hitno, odnosno na zahtjev pacijenta.

Drugim riječima, plaćat će se pregled prije kojega se ne ustanovi indikacija za hitnu medicinsku pomoć, koja podrazumijeva pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka nužnih u otklanjanju neposredne opasnosti za život i zdravlje. Prema najavama, ta bi naknada trebala iznositi 150 kuna.

‘Naš cilj nije ubiranje dodatnih prihoda od naših osiguranika već da ljudi dobiju pravodobno zdravstvenu zaštitu i da se sustav ne zloupotrebljava. Povećat ćemo broj timova hitne medicinske službe za 19 u dijelovima Hrvatske koji su manje razvijeni i iz kojih imamo veliko iseljavanje stanovništva’, rekao je Nakić.

Očekuje nas i poskupljenje dopunskoga zdravstvenoga osiguranja, koje je odgođeno, ali od kojega se nije odustalo.

Izvor: Hrt.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.