Ne bacajte narančinu koru, radije učinite ovo!

Narančina kora ne mora biti otpadak

Narančina kora sadrži više razine mnogih minerala i vitamina poput vitamina C i prehrambenih vlakana od samog ploda voćke. Sjećate se kako su nam naše bake govorile da kora (voća) sadrži najviše vitamina i da se ne guli?!

No mnoge upotrebe narančine kore uglavnom su nepoznate većini. Zato idući put kada pomislite da ćete baciti koru nakon što je očistite imajte na umu iduće informacije:

Ne odbacujte narančinu koru jer ona ima mnoge prednosti koje u nastavku i donosimo: 

1. Piling za tijelo
Umotajte narančinu koru u gazu i trljajte kožu dok ste pod tušem. Piling će posvijetliti vašu kožu i dati joj izvanredan svjež miris.

2. Puder za kupku
U potpunosti osušite narančinu koru i u mikseru je pretvorite u pastu, a pastu obrađujte dok ne postane fini prah koji možete posipati u kadu.

3. Riješite se lošeg mirisa cipela
Stavite narančinu koru u platnenu vrećicu, zavežite je i stavite u cipele na mjesto od kuda se širi neugodan miris. Naranča će u potpunosti apsorbirati miris.

4. Čišćenje

Stavite narančinu koru u staklenku i preko toga nalite octa, dovoljno da je pokrije. Stavite staklenku u frižider na nekoliko tjedana i s vremena na vrijeme promiješajte sastojke. Nakon toga, izlite mješavinu u bočicu sa sprejom. Upotrijebite mješavinu za čišćenje prozora i podova.

5. Kolesterol i trigliceridi

Studije su pokazale da neki sastojci pronađeni u narančinoj kori mogu smanjiti kolesterol učinkovitije od nekih receptnih lijekova, bez nuspojava.  To znači da konzumiranje narančine kore može biti od koristi pretilim ljudima koji imaju visoke razine kolesterola.

6. Smiruje živce

Sastojci esencijalnih ulja u narančinoj kori sedativi su u prirodi. Naranče jačaju živce i pomažu u borbi protiv stresa te induciraju san zato je narančin pripravak idealan u kupki prije spavanja.

7. Za akne

Naranče sadrže mnogo vitamina C koji djeluje kao lagani faktor protiv sunca. Naime, tajna zaštite od sunca nalazi se u antioksidansima. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, zločestog seta atoma ili molekula koji doprinose iritantnim problemima poput preranog starenja i mogu biti proizvod nezaštićenog izlaska na sunce.
Naranča i kožu čini napetijom i samim time djeluje protiv akni. Kriškama narančine kore prijeđite licem i po vratu i isperite nakon 20 minuta.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.