Kreće zaprašivanje: Tigrasti komarci koji haraju mogu prenijeti virus Zika

Nadležne službe krenule su zaprašivati tigraste komarce koji mogu prenositi virus Zika ili groznicu Zapadnog Nila.

Komarci se šire uz rijeku Savu, pa je na posebnom oprezu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Tigarsti komarci trenutno se šire Bosnom i Hercegovinom. Posebno su opasni jer mogu prenositi niz zaraznih bolesti kao što je virus Zika. Vlasti su krenule sa zaprašivanjem, piše Dnevnik.hr.

Na oprezu su i u Slavonskom Brodu. Na nekoliko mjesta u gradu postavljene su pozicijske klopke, no jajašca tigrastkih komarca još nisu uočena.

‘Komarci potencijalno mogu prenijeti uzročnike raznih bolesti kao što su denga, čikunguja, virus Zika i bolest virusa Zapadnog Nila. Komarci su posebni po tome što bodu po danu, cijeli dan su napasni’, rekla je dr. Goranka Petrović iz HZJZ-a.

Razliku između tigrastog i običnog komarca na prvu nećete osjetiti. Ako je riječ o tigrastom komarcu prvi se simptomi počinju javljati tjedan dana nakon simptoma, a slični su simptomima koje izaziva gripa: mučnina, glavobolja i povišena tjelesna temperatura.

Tigrastim komarcima za razmnožavanje ne treba puno. Idealna staništa su ona s malo vode i malo sunca.

‘Redovito treba praznici posude, vaze, plitice, igračke u dvorištima, vaze na grobljima i slične predmete’, savjetuje dr. Petrović.

Svoj dio posla odradit će i lokalna samouprava – uskoro i u Hrvatskoj, pogotovo u priobalnim područjima, gdje kreće zaprašivanje komaraca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.