Osjećaj tuge nakon seksa doživljava gotovo svaka druga žena

Ovaj fenomen seže u doba antičkog grčkog liječnika Galena koji je napisao ‘Svaka je životinja nakon odnosa tužna osim žene i pijetla’. Odakle je Galen došao do ovog zaključka kada današnje studije tvrde suprotno. 

Iako se o fenomenu često ne govori, osjećaj melankolije nakon seksualnog odnosa nije rijetkost među ženama kao što se misli, piše Independent.

U časopisu Journal of Sexual Medicine objavljenom ovog tjedna, 46 % studentica prijavilo je simptome tuge nakon seksualnog odnosa, najmanje jednom u svom životu.

Preko 5 % od 230 ispitanica u online istraživanju reklo je da je osjetilo simptome PCD (post-coital dysphoria) ‘nekoliko puta’ unutar proteklih četiri tjedana.  Čini se tako, da između simptoma PCD- a i intimnosti u bliskoj vezi nema neke veze.

Studije pokazuju da je 10 % žena iskusilo ono što se zove depresija nakon seksa ili post koitalna disforija, odnosno tugu nakon odnosa. Stanje karakteriziraju suze, anksioznost, agitacija, osjećaj melankolije, depresije ili agresije.

U drugoj, australskoj studiji objavljenoj u International Journal of Sexual Health u 2011. trećina žena reklo je da su osjetile depresiju čak i nakon zadovoljavajućeg seksa.

Krive hormonalne promjene

Znanstvenici s Queensland Institute of Technology teoretiziraju da se hormonalne promjene, koje se događaju nakon orgazma, a koje mogu pokrenuti i glavobolje nakon odnosa, možda mogu okriviti za ovo stanje.

Glavni znanstvenik dr. Robert Schweitzer, rekao je da su otkrića napravljena temeljem prethodnih istraživanja koja su proučavala vezu seksualnog funkcioniranja u žena.

‘Rezultati našeg originalnog istraživanja u ovom području potvrdila su se i u međunarodnoj multinacionalnoj studiji o negativnim emocijama nakog seksualnog odnosa, i koji čini se, imaju evolucijsku funkciju, bilježi autor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.