5 stvari koje ne znate o suhim ustima

Što uzrokuje suha usta

Jeste li znali da milijuni pacijenata doživljavaju suhoću usta barem u jednoj epizodi tijekom života dok neki ljudi imaju problem sa suhim ustima na kroničnoj osnovi. Suha usta nisu bolest sama po sebi, nego simptom nečeg što leži ispod njega.

Evo pet stvari koje vjerojatno niste znali o suhim ustima, prema Bad Breath Bible, Harolda Katz, MD, osnivača California Breath Clinics, piše Pharmacy Times.

1. Većina najčešće receptnih lijekova ima suha usta na popisu mogućih nuspojava

Receptni lijekovi koji mogu uzrokovati suha usta su antidepresivi, antihistaminici, antihipertenzivi i antikonvulzivi. Međutim, i mnogi bezreceptni lijekovi mogu isto često uzrokovati suhoću usta, uključujući bezreceptne antihistaminike, tablete protiv bolova i antidijaroici ( lijekovi koji se koriste za liječenje proljeva.

2. Alkohol uzrokuje najgori oblik suhih usta

To je iz razloga jer je alkohol sredstvo za isušivanje koje bitno smanjuje protok sline i sadržaja kisika u ustima, a oba sprečavaju suhoću u ustima.

Alkohol je najčešće sredstvo pronađeno u hrani i pićima. Također je pronađen u mnogim popularnim vodicama za ispiranje usta, a mogu sadržavati i do 27 % alkohola, što će u konačnici pogoršati suhoću usta.

3. Suha usta ujutro mogu značiti probleme s disanjem

Budite li se sa suhim ustima moguće je da niste u mogućnosti normalno disati dok spavate. Naime, kada se prekomjerna količina zraka izdiše ili udiše preko noći kroz usta, to može smanjiti protok sline što uzrokuje suhoću usta i loš zadah.

4. Suha usta mogu uzrokovati karijes i gingivitis

Obzirom da slina smanjuje bakterije koje uzrokuju karijes i druge oralne infekcije, smanjenje protoka sline u odnosu na suha usta može povećati rizik od karijesa i gingivitisa, što dovodi do toga da desni postanu crveni, otečeni i skloni lakom krvarenju.

Ne liječi li se, gingivitis može napredovati do parodontoze, ozbiljne upalne bolesti koje pogađaju tkiva desni, koje će mnogi pacijenti sa suhim ustima na žalost razviti.

U naprednim slučajevima, parodontna bolest može utjecati na rast kostiju i dovesti do ozbiljnih malformacija čeljušti.

5. Postoje proizvodi koji mogu prevenirati i liječiti suha usta

Ovi proizvodi dolaze u formulacijama kao što su formulacije za ispiranje, sprejevi, paste za zube, gelovi, pastile i kaugume. Ovi proizvodi su formulirani na način da imitiraju kemijska i fizička svojstva prirodne sline, no ne sadrže zaštitne mjere prirodne sline.

Umjetna slina obično sadrže karboksimetilcelulozu i glicerin za viskoznost, kao i kalcij i fosfatne ione. Neki proizvodi sadrže fluor i/ili aromatizirane zaslađivače/pojačivače okusa.
Ljekarnici trebaju podsjetiti svoje pacijente da su ti proizvodi klasificirani kao zamjenski proizvodi, a ne lijek za suha usta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.