Vježbanje može smanjiti rizik od raka vrata maternice

Vježbanje može smanjiti rizik od raka vrata maternice

Samo 30 minuta vježbanja tjedno ima potencijal značajno smanjiti rizik od raka vrata maternice, prema studiji znanstvenika na Roswell Park Cancer Institute.

Kontrolna studija nedavno je objavljena u Journal of Lower Genital Tract Disease.

‘Prema našim saznanjima, ovo je prva američka studija koja je tražila vezu između fizičke neaktivnosti i raka vrata maternice. Naši nalazi ukazuju da je apstinencija od redovite tjelovježbe povezana s povećanim izgledima za rak maternice’, rekao je J. Brian Szender, MD, MPH, glavni autor studije i kolega na Odsjeku za ginekološku onkologiju u Roswell Parku, piše Medical News Today.

Studia je uključivala 128 pacijentica s dijagnozom raka vrata maternice i 512 žena na koje se sumnjalo da imaju rak, no u konačnici im bolest nije dijagnosticirana.

Fizička neaktivnost i rizik od raka vrata maternice

Fizička neaktivnost ovoga je puta definirana kao angažiranost u manje od 4 puta fizičke aktivnosti mjesečno. Stope fizičke neaktivnosti bile su 31.1 % za žene s dijagnozom raka vrata maternice i 26.1 % kod žena u kontrolnoj grupi.

Razlika u rizku ostala je prisutna čak i nakon što su se ubrojile potencijalne razlike u pušenju, unosu alkohola, obiteljske povijest raka grlića maternice i indeksa tjelesne mase.

Otkrića su pokazala da su žene, koje su rekle da nisu uključene u nikakvu fizičku aktivnost, u dva i pol puta većoj vjerojatnosti da razviju rak vrata maternice u odnosu na žene koje su prijavile da vježbaju.

‘Mislimo da ova studija šalje snažnu javnu zdravstvenu poruku: da je potpuni izostanak vježbanja povezan s većom vjerojatnosti od razvoja ozbiljne bolesti’.

Naši rezultati pokazuju da bilo koja količina vježbanja može smanjiti rizik za rak vrata maternice, rekla je Kirsten Moysich, PhD, MS, glavna autorica studije i profesor onkologije na Odjelu za prevenciju i kontrolu raka.

‘Osim prestanka pušenja i redovitih pregleda, identificirali smo još jedan važan čimbenik rizika za ovu bolest’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.