Virus Zika u narednim tjednima stiže i u Hrvatsku

Zika u Hrvatskoj? Who najavljuje kako virus narednim tjednima stiže i u Hrvatsku

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako se očekuje se da će se virus Zika u narednih nekoliko tjedana, odnosno do ljeta, proširiti na Europu, no rizik od zaraze uglavnom će biti ‘nizak’ do ‘umjeren’.

WHO tvrdi da je velik rizik da će se virus pojaviti u područjima gdje živi vrsta komarca Aedes aegypti. Europski centar za kontrolu i sprečavanje bolesti izvijestio je kako je ta vrsta komaraca zabilježena na Madeiri u portugalskom arhipelagu, u Nizozemskoj te na sjeveroistočnoj obali Crnog mora (južna Rusija i Gruzija).

Umjerena je mogućnost da će se virus pojaviti u 18 europskih zemalja gdje živi druga, endemska vrsta komaraca – Aedes albopictus, piše Jutarnji.

Zika u Hrvatskoj, rizik nizak do umjeren

Te zemlje su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Gruzija, Izrael, Italija, Malta, Monako, Crna Gora, Rumunjska, San Marino, Slovenija, Španjolska, Švicarska, Turska i Vatikan.

WHO tvrdi da je niska ili gotovo nikakva mogućnost da se virus prošiti u 36 ostalih europskih država.

WHO upozorava da je najveća opasnost od zaraze u kasno proljeće i tijekom ljeta, te kako 41 od 53 europske zemlje ima dobre kapacitete za borbu protiv virusa.

Stručnjaci tvrde kako je zika virus, široko raširen diljem južne i srednje Amerike, odgovoran za mikrocefaliju, neurološki poremećaj kod kojeg je novorođenom djetetu oštećen mozak i glava znatno manja nego kod vršnjaka. Stoga se trudnicama savjetovalo da izbjegavaju putovanja u dijelove južne i srednje Amerike. Za ostale ljude velike opasnosti nema – većina zaraženih nema simptoma, a tek neki osjećaju blagu slabost, imaju osip, vrućicu i glavobolju. Ozbiljne komplikacije, izuzev mikrocefalije kod novorođenčadi, nisu uobičajene.

U Europi su već zabilježeni slučajevi oboljelih koji su se vratili s putovanja u Americi, a stručnjaci su upozoravali da komarci inficirani Zikom do Europe dolaze u avionima.

WHO apelira na sve europske države u kojima bi se virus mogao pojaviti da slijede upute kako bi se ta vjerojatnost smanjila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.