Stručnjaci UN-a: Nije vjerojatno da glifosat uzrokuje rak

Stručnjaci UN-a: Nije vjerojatno da glifosat uzrokuje rak

Pesticid glifosat kojeg prodaje Monsanto, a sadrži ga proizvod ubojica korova Round up, inače na široko upotrebljavan u Europi, vjerojatno ne uzrokuje rak kod ljudi, rezultati su novog izvješća stručnjaka za zdravlje, poljoprivredu i hranu pri UN-u.

U izvješću, koje će intenzivirati debatu oko potencijalnog utjecaja na zdravlje kontroverznog glifosata, stručnjaci iz UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije složili su se da je ‘malo vjerojatno da glifosat predstavlja kancerogeni rizik za ljude’, kojem smo izloženi kroz hranu, piše Reuters.

Nakon pregleda znanstvenih dokaza, zajednički odbor WHO i FAO također je rekao da je malo vjerojatno da je glifosat genotoksičan kod ljudi. Drugim riječima, malo je vjerojatno da će imati destruktivni učinak na genetski materijal stanica čovjeka.

Malo je vjerojatno i da su druga dva pesticida, Diazinon i malation, koje je odbor pregledavao, kancerogena. Odbor je reafirmirao prihvatljivi dnevni unos do 1 miligrama glifosata na svaki kilogram tjelesne težine.

Kontradiktornosti

Čini se da su zaključci kontradiktorni nalazima IARC-a (Međunarodna agencija za istraživanje raka sa sjedištem u Lyonu) koja je u ožujku 2015. rekla da je glifosat vjerojatno kancerogen i da može uzrokovati rak kod ljudi te je klasificiran u grupu 2A kancerogena.

Sedam mjeseci nakon izvješća IARC-a, EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) je objavila drugu procjenu rekavši da je glifosat malo vjerojatno da kancerogen za ljude.

Agencija za zaštitu okoliša SAD-a (EPA) koja je prva ocjenjivala glifosat 1986. i nekoliko puta nakon toga, isto je prethodno zaključila da proizvod ima ‘nisku toksičnost za ljude’.

Različiti rezultati izvješća gurnuli su glifosat u središte pažnje koja uključuje političare i regulatore EU i SAD-a, stručnjake IARC-a i poljoprivredne znanstvenike.

Odbor za pesticide pri EU sastaje se krajem tjedna kako bi odlučio hoće li odobriti produljenje licence za glifosat, prijedlog koji je već podupro Europski parlament.

Međunarodni marš protiv Monsanta

Inače Međunarodni marš protiv Monsanta održat će se u Zagrebu i Osijeku 21. svibnja s početkom u 12 sati. U Zagrebu će se održati na Trgu Francuske republike, a u Osijeku na Trgu Ante Starčevića.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.