8 razreda lijekova koji mogu uzrokovati gubitak pamćenja

lijekovi koji uzrokuju gubitak pamćenja

Grozomorne nuspojave lijekova moguće su za mnoge receptne lijekove. 

Prema neprofitnoj američkoj organizaciji AARP, koja je sa svojih 37 milijuna članova jedna od najbrojnijih organizacija u SAD-u- i pomaže ljudima iznad 50 godina u društvenom i socijalnom riziku, razvrstala je idućih osam lijekova i razreda lijekova kao one koji mogu uzrokovati gubitak pamćenja, piše Pharmacy Times.

1. Benzodiazepin – lijekovi protiv tjeskobe 

Benzodiazepin se koristi za liječenje različitih tjeskobnih poremećaja, nemira, delirija i mišićnih spazama i kao prevencija napadaja. Obzirom da ima sedativni učinak, ponekad se koristi za liječenje nesanice i tjeskobe koja prati depresiju. Benzodiazepini umanjuju aktivnost u ključnim dijelovima mozga, uključujući i one aktivnosti uključene u prijenos događaja iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje. Zbog ovog razloga koristi se u anesteziji. Kada ga anesteziolog dodaje u koktel lijekova uoči operacije pacijent se rijetko može sjetiti neugodnosti s postupkom.

Midazolam se posebno smatra kao lijek s ozbiljnim amnezijskim svojstvom.

2. Statini – lijekovi za snižavanje kolesterola

Statini i drugi lijekovi za obaranje visokog kolesterola mogu oštetiti pamćenje na način da snizuju razine kolesterola u mozgu kao i u krvi. Lipidi u krvi su esencijalni u formiranju veza između živčanih stanica, koji su temelj pamćenja i učenja. U 2012. FDA je modificirao oznake na Statinima kako bi održavali njihov povećan rizik od problema s pamćenjem. Farmaceutske kompanije koje proizvode Statine morale su promijeniti upozorenja na lijekovima.

3. Antiepileptici

Lijekovi protiv napadaja dugo se upotrebljavaju za liječenje napadaja, no ovi se lijekovi povećano propisuju za boli živaca, bipolarni poremećaj ličnosti, poremećaje raspoloženja i manije.
Vjeruje se da antikonvulzanti ograničavaju napadaje pritiskom na protok signala unutar središnjeg živčanog sustava koje zauzvrat može dovesti do mnogućeg gubitka pamćenja.

4. Antidepresivi  – Triciklički antidepresivi

Triciklički antidepresivi propisuju se za depresiju i povećano, za poremećaje raspoloženja, poremećaje prehrane, opsesivno kompulzivne poremećaje, kroničnu bol, prestanke pušenja i neke poremećaje posredovane hormonima, poput jakih menstrualnih grčeva i valunga, piše Medical Daily.

5. Lijekovi protiv bolova – narkotici

Lijekovi protiv bolova upotrebljavaju se za olakšanje umjerene do jake boli, poput one uzrokovane reumatoidnim artritisom. Opioidni analgetici funkcioniraju na način da ometaju protok signala boli unutar središnjeg živčanog sustava i otupljuju emocionalnu reakciju na bol pojedinca, što je pokazalo da dovodi do povećanog rizika od gubitka memorije.

Obe ove radnje odvijaju se posredstvom kemijskih glasnika koji su također uključeni u mnoge aspekte spoznaje (kognicije). Dakle, korištenje tih lijekova može utjecati na dugotrajno i kratkotrajno pamćenje pogotovo ako se koristi na dulje vrijeme.

6. Lijekovi protiv Parkinsonove bolesti – agonisti dopamina

Ovi lijekovi koriste se za liječenje Parkinsonove bolesti, određenih tumora hipofize i sindroma nemirnih nogu.
Oni aktiviraju signalne puteve za neurotransmiter dopamin, koji je ključan za funkcije mozga poput motivacije, ugode, fine motorne kontrole, učenja i pamćenja. Kao rezultat toga, velike nuspojave agonista dopamina mogu uključivati gubitak pamćenja, zbunjenost, deluzije, halucinacije, pospanost i prinudna ponašanja, kao što su prejedanje i kockanje.

7. Antihipertenzivni lijekovi – beta blokatori

Smatra se da beta blokatori uzrokuju probleme s pamćenjem ometanjem (blokiranjem) akcija glavnih kemijskih glasnika u mozgu, norepinefrina i epinefrina. Beta blokatori usporavaju otkucaje srca i smanjuju krvni tlak. Tipično se propisuju za visok krvni tlak, kongestivno zatajenje srca i nenormalan ritam srca, bolove u prsima (angina), migrene, tremor, u obliku kapi za oči i određenih vrsta glukoma.

8. Pomoć kod spavanja – non benzodiazepini sedativi – hipnotici

Ponekad se nazivaju Z lijekovi, a upotrebljavaju se za liječenje nesanice i drugih problema sa spavanjem – propisuju se i za umjerenu tjeskobu.

Iako su molekularno različite od benzodiazepina (br. 1) djeluju na mnogim istim putevima i kemijskim glasnicima, proizvodeći slične nuspojave i probleme s ovisnosti i kod odvikavanja.

Z lijekovi mogu uzrokovati amneziju i ponekad opasna ili neobična ponašanja poput kuhanja ili vožnje automobilom, bez sjećanja na događaj nakon buđenja.

9. Lijekovi za inkontinenciju – antikolinergici 

Ovi se lijekovi upotrebljavaju za olakšanje simptoma kod preaktivnog mjehura i reduciraju epizode inkontinencije, poriv za mokrenjem toliko nagli i snažan da pojedinci često ne mogu stići na vrijeme do kupaonice.

Lijekovi blokiraju akciju acetilkolin, kemijskog glanika koji moderira sve vrste funkcija u tijelu. U mjehuru antikolinergici spriječavaju nehotične kontrakcije mišića koji kontroliraju protok urina. U mozgu, inhibiraju aktivnost u centrima za pamćenje i učenje. Rizik od gubitka pamćenja povećava se kada se lijekovi uzimaju dulje ili s nekim drugim antikolinergicima.

10. Antihistaminici – prva generacija 

Slično kao i s lijekovima za inkontineciju, ovi lijekovi protiv alergije spriječavaju aktivnosti u pamćenju i centrima za učenje. Lijekovi se propisuju za olakšanje ili prevenciju simptoma alergije ili prehlade. Neki antihistaminici se upotrebljavaju za prevenciju bolesti kretanja, mučnine, vrtoglavice, liječenje anksioznosti ili nesanice. Ovi lijekovi inhibiraju akciju acetilkolina, kemijskog glasnika koji moderira širok raspon funkcija u tijelu. U mozgu inhibira aktivnost u centrima za pamćenje i učenje, što dovodi do gubitka pamćenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.