Redovita upotreba društvenih mreža može dovesti do poremećaja prehrane

Redovita upotreba društvenih mreža može dovesti do poremećaja prehrane

Previše vremena provedeno na Facebooku može dovesti do poremećaja prehrane i poremećaja slike o vlastitom tijelu, rezultati su nove studije. Naravno, nije riječ samo o Facebooku već i o Twitteru, YouTubeu i drugim društvenim mrežama koje mogu izazvati slične probleme.

Istraživački tim sa Sveučilišta Pittsburgh School of Medicine otkrio je da je veza prisutna diljem demografskih grupa. Otkrića ukazuju da se mora pronaći učinkovita intervencija prema široj publici, piše TechTimes.

‘Društveni mediji kombiniraju mnoge vizualne aspekte tradicionalnih medija sa mogućnosti za korisnike društvenih medija da uđu u interakciju i propagiraju stereotipe’, rekao je autor studije Jaime E. Sidani.

U 2014. istraživački je tim analizirao 1.765 odraslih Amerikanaca u dobi od 19 do 32 godine. Upitali su ispitanike da odgovore na upitnik i opišu svoju upotrebu društvenih medija.

Upitnici su se fokusirali na sljedeće platforme društvenih medija: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, LinkedIn, Google Plus, TumbIr, Pinterest, Snapchat, Vine i Reddit.

Drugi upitnici upotrijebili su se kako bi se odredio rizik sudionika od razvoja poremećaja prehrane poput bulimije nervoze, anoreksije nervoze i binge eatinga (kompulzivno prejedanje).

Drugi upitnik dizajniran je da analizira rizike od razvoja drugih kliničkih i mentalnih poremećaja povezanih s poremećajima prehrane i slikom o vlastitom tijelu.

Upotreba društvenih mreža više nego udvostručuje rizik

Ljudi koji provode najviše vremena ulogirani na društvene mreže dnevno, imali su 2.2 puta veći rizik od razvoja problema povezanih sa slikom o vlastitom tijelu i poremaćajima prehrane. Štoviše, oni koji su provodili vrijeme na način da su najčešće provjeravali svoje newsfeedove na tjednoj osnovi, nosili su 2.6 puta veći rizik od razvoja istih problema.

Ove stope usporedile su se direktno s onim korisnicima koji su provodili najmanji broj sati na društvenim mrežama.

Autori dodaju da studije ne daju jasno objašnjenje da li je društvena mreža doprinijela razvoju zdravstvenih poremećaja i poremećaju slike o vlastitom tijelu ili je obrnuto. Umjesto toga, pronašli su vezu.

Studiju je financirao U.S. National Cancer Institute (NCI), a objavljena je u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 5. svibnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.