Kako pušenje cigareta utječe na lijekove

Kako pušenje cigareta utječe na lijekove

Pušenje ne samo da ima potencijal uzrokovati smrt, nego smanjuje učinkovitost mnogih lijekova. Iz ovog razloga, važno je da farmaceuti znaju koji su to lijekovi na koje utječe pušenje kako bi adekvatnim savjetodavnim mjerama i doziranjem mogli prilagoditi pacijentima tretman.

Duhanski dim inducira mnoge citokromske enizme u jetru, koji igraju važnu ulogu u apsorpciji lijekova, distribuciji, metabolizmu i eliminaciji. Interakcija lijekova uzrokovana je komponentama duhanskog dima, ne nikotina. Što znači da se zamjenska nikotinska terapija može uzeti bez bojazni da će ometati lijekove i promjenu u lijeku, piše Pharmacy Times.

Psihijatrijski lijekovi poput antipsihotika, antidepresiva, hipnotika i anksiolitika široko su pogođeni pušenjem cigareta. Za ove klase lijekova, koncentracija lijeka u krvi može se smanjiti pušenjem, a redukcija u učinkovitosti može dovesti do prilagodbe u smislu neprimjerene, više doze lijeka.

U međuvremenu, neki nepsihijatrijski lijekovi poput inzulina, varfarina i kofeina zahtijevaju veće doze kako bi doprle do odgovarajuće djelotvornosti s pušenjem.

Kada je pacijent trenutni pušač i uzima lijekove na koje se negativno utječe pušenjem, cilj farmaceuta je da pokuša inicirati prestanak pušenja kod pušača. S prestankom pušenja, rizik od ozlijeđivanja pacijenta još uvijek postoji, jer naglo prestajanje pušenja cigareta može dovesti do toga da se pacijent osjeća neugodno što može uzrokovati dodatnu štetu.

Budući da se lijekovi ponekad doziraju tako da se uzme u obzir da li je pacijent pušač, važno je da se prilagode odgovarajuće doze kada se pokušavaju uvesti mjere prestanka pušenja.

Specifični citokromski enzimi koji se induciraju pušenjem su CYP1A2. Uobičajeni lijekovi, koji su supstrati ovog enzima, uključuju:

 1. Duloksetin (Cymbalta)
 2. Kofein
 3. Klopidogrel (Plavix)
 4. Klozapin (Clozaril)
 5. Ciklobenzaprin (Flexeril)
 6. Diazepam (Valium)
 7. Haloperidol (Hadol)
 8. Mirtazapin (Remeron)
 9. Ketoprofen (Aleve)
 10. Nortriptilin (Pamelor)
 11. Olanzapin (Zyprexa)
 12. Ondansetron (Zofran)
 13. Propanolol (Inderal)
 14. Ropinirol (Requip)
 15. COX (Theo-24)

Budući da su navedeni lijekovi supstrati induciranog enzima, pušenje će smanjiti koncentraciju lijeka u organizmu zajedno s njegovom učinkovitosti u većini slučajeva.

Međutim terapija klopidogrela pokazala je da povećava inhibiciju trombocita i smanjuje agregacije kod pacijenata pušača, pružajući izuzeće od logičnog vjerovanja. U tom slučaju, učinkovitost lijekova je poboljšana obzirom da slijedi adekvatan psihološki mehanizam djelovanja.

Pri ocjeni određene terapije za pacijente, zdravstveni pacijenti moraju poduzeti sve rizike i koristi u obzir. Ako rizik strahovito prelazi prednosti terapija se ne bi trebala provesti.

Kada je u pitanju pokušaj da se prestane pušiti, farmaceuti bi i dalje trebali u obzir uzeti rizike, iako će prednosti prevladavati u većini situacija zbog činjenice da pušenje ima negativne učinke na mnoga stanja/bolesti, ulazi u interakciju s lijekovima i potencijalno može izazvati rak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.