Hrvatska ima još tri dana da izmijeni Zakon o duhanskim proizvodima

Ne izmijeni li Hrvatska Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda i ne uskladili ga s europskom direktivom o duhanskim proizvodima do 20. svibnja, prije nam kazna EU.

Članice EU-a imaju rok do 20. svibnja 2016. za usklađivanje nacionalnih zakona s EU-ovim Zakonom o duhanskim proizvodima, koji su Europski parlament i Vijeće Europe usvojili prije dvije godine.

Obzirom da ove zakonske izmjene u Hrvatskoj još nisu prošle niti Vladu, nemoguće je da ispunimo zadani rok, rekla je Hini zastupnica u Euparlamentu Biljana Borzan koja ističe da će Hrvatska najvjerojatnije dobiti kaznu i to za svaki dan kojim prekorači zadani rok.

Po saznanjima Borzan sve druge zemlje uskladile su Zakon s direktivom, osim Španjolske u kojoj je zbog izbora parlament raspušten.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su oni svoj dio posla odradili, izradili prijedlog zakonskih mjera, proveli savjetovanje i izmjene poslali u redovnu zakonodavnu proceduru.

Gdje je zapelo? U ministarstvu zdravlja Hina nije dobila odgovor.

Kažnjavanje ozbiljno

Pomoćnik ministra zdravlja Ivan Bekavac za Novu TV je rekao da će se pokušati odgoditi utvrđeni rok. Borzan ističe da je riječ o elementarnom nepoznavanju europskih propisa jer je taj datum ugrađen u samu direktivu i nema šanse da se mijenja.

‘U ovom trenutku nitko ne može točno reći koju razinu kazne bi Hrvatska mogla dobiti, no gotovo je sigurno da ćemo biti kažnjeni jer nema objektivne isprike za to što se vladajuća koalicija ne slaže, a parlament nema kvoruma’, upozorava Borzan. Kazna bi, smatra Borzan mogla biti ozbiljna, obzirom da je riječ o javnozdravstvenom pitanju. Mađarska je, primjerice, nedavno zbog neusklađivanja nacionalnog zakona s EU direktivom bila kažnjena s 15 tisuća eura dnevno za svaki dan kašnjenja.

Na kutijama cigareta slike oboljelih organa

Direktiva 2014/40 EU, s kojom se do 20. svibnja moraju uskladiti nacionalni zakoni država članica EU, propisuje da 65 posto površine ambalaže duhanskih proizvoda zauzimaju upozorenje i slike oboljelih organa. Zabranjuju se i svi dodani okusi, s izuzetkom mentola koji će biti izbačen do 2020. godine, a dozvoljava se jedino duhan s okusima za nargile.

Među mjerama koje propisuje direktiva su i zabrana kancerogenih, mutagenih i neurotoksičnih dodataka štetnih već u nezapaljenom duhanu, ne dozvoljava se navođenje količine katrana i nikotina kako ne bi dovelo u zabludu potrošače da koriste zdravije cigarete, zabranjuju se promotivni popusti i kuponi na ambalaži, a određuje se i da svi laboratoriji za testiranje moraju biti potpuno neovisni od duhanskih tvrtki.

Cilj je novih mjera, koje na snagu trebaju stupiti u lipnju ove godine, smanjiti broj pušača u EU i time spriječiti dio od 700 tisuća smrtnih slučajeva godišnje, koji su posljedica konzumacije duhana u zamljama EU-a. Duhan je svake godine, direktno ili indirektno, odgovoran za broj smrti koji gotovo dosiže broj stanovnika Zagreba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.