Vitamin D ne prevenira prehladu kod astmatičara

Vitamin D ne prevenira prehladu kod astmatičara

Rezultati nedavne studije indiciraju da pacijenti s astmom ne mogu smanjiti svoj rizik od razvoja uobičajene prehlade uzimanjem vitamina D u dodatku prehrani.

U studiji, objavljenoj u American Thoracic Society’s American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, nasumično odabranim pacijentima, njima 408 s blagom do umjerenom astmom, dodijeljeno je da prime ili vitamin D dodatak prehrani (100.000 IU jednom, pa 4.000 IU dnevno) ili placebo tablete 28 tjedana.

Istraživački je tim otkrio da dostizanje dostatnosti vitamina D, među pacijentima koji su primali dodatke, ne čini razliku niti brojem niti težinom prehlade u usporedbi s onima koji su uzimali placebo, u stvari afro-američki sudionici, koji su primili vitamin D imali su više prehlade od onih u placebo skupini.

Istraživači su bili iznenađeni ovim podacima, kako su prethodno objavili studiju u kojoj je postizanje dostatnosti vitamina D u organizmu, među pacijentima kojima manjka, povezano s 40 %- tnom redukcijom pogoršanja simptoma astme.
Jedno moguće objašnjenje koje su autori naveli za posljednje rezultate je bilo da su pacijenti s astmom, koji imaju niske razine vitamina D, skloniji doživjeti upalni odgovor koji je trigeriran infekcijama gornjih dišnih puteva; ovaj odgovor bi tada mogao smanjiti rizik od infekcija donjih dišnih puteva.

Iako autori studije spominju brojne prednosti povezane s upotrebom vitamina D kod pacijenata s astmom, utvrdili su da se unos ovog vitamina ne bi trebao preporučivati za prevenciju prehlade.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.