‘Iznad’ imunoonkologije: AstraZeneca izrađuje lijek za oštećenu DNA

Lijek koji targetira mehanizam popravka DNA unutar stanica obećava u borbi za raspon tumora i AstraZeneca vjeruje da je dobrano ispred svojih rivala na ovom polju istraživanja raka. 

Izvršni direktor kompanije Pascal Soriot, rekao je da dok je odgovor od strane investitora na oštećenje DNA bio nedovoljno prepoznat, onkolozi su već ‘veoma uzbuđeni’.

Za rad na tome kako stanice popravljaju oštećenu DNA, švedski, turski i američki znanstvenici prošle su godine dobili Nobelovu nagradu za kemiju i nedavno odobren lijek AstraZenece Lynparza je rani primjer lijeka koji se oslanja na ovo novo razumijevanje genetike.

Lynparza se bori s tumorima na način da prekida prirodnu sposobnost samoobnavljanja stanica kako se repliciraju, uzrokujući da eventualno umiru.

Britanski farmaceutski proizvođač sada kombinira različite DDR lijekove (Drug development and regulation), a svoje će rezultate predstaviti idući mjesec na godišnjem kongresu American Society of Clinical Oncology, uključujući podatke o upotrebi Lynparze s eksperimentalnim inhibitorom WEE1.

‘Rano je, no bude li radilo mogli bi završiti tako da liječimo 40 % pacijenata s rakom jajnika ili rakom dojke i najvažnije je da imamo veoma snažne prekliničke rezultate kod raka pluća’, rekao je Soriot.

‘Ne samo da smo prvi, nego ćemo i biti prvi i jedini neko vrijeme u DDR jer ne postoji nitko tko ima ovaj portfolio…mi ćemo imati nešto uistinu jedinstveno’.

Najveća je pažnja sada usmjerena na tzv. imunoonkološke lijekocve, koji uprežu imunološki sustav u borbi protiv tumora, a gdje je AstraZeneca iza suparnika poput Bristol Myers Squibba, Mercka i Rochea.

Astra Zeneca se još uvijek nada da će dobiti važno uporište na tržištu imunoonkologije s kombinacijom tretmana koji miješa dva kandidata pod razvojem i istraživanjem lijekova, a to su durvalumab i tremelimumab.

Soriot kaže da kliničke rezultate, o sposobnosti koktela lijekova na usporavanje progresije kod raka pluća, očekuje početkom 2017. s rezultatima o sveukupnom preživljavanju pacijenata, ubrzo nakon toga.

Rezultati ovog kliničkog ispitivanja, nazvanog MISTIK željno su se očekivali, jer je durvalumab vjerojatno AstraZenecin najvažniji kandidat.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.