Pregled tjedna: Medicinske sestre, uznemirujući trendovi i moguća nestašica lijekova

Pregled tjedna: medicinske sestre, uznemirujućih trendova i moguće nestašice lijekova

Klinici za infektivne bolesti darovali su najsuvremeniji uređaj za određivanje stupnja oštećenja jetre. Hrvatska čini se kaska u usklađivanju zakona o duhanskim proizvodima s EU, a o pušenju (i nepušenju) raspisala se i Pacijentica u drugom postu na našem novom blogu.

Savjetodavna rubrika bavila se kožnim problemima kod djece te kontraindikacijama u primjeni popularnog začina i dodatka prehrani – kurkume.

Pregled tjedna – pogledajte što ste propustili!

[one_half]

Healthy liver‘Fran Mihaljević’ dobio najsuvremeniji uređaj za dijagnostiku jetre

Odjelu za virusni hepatitis Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ uručen je Fibroscan Compact, najsuvremeniji uređaj za određivanje stupnja oštećenja jetre kod oboljelih od akutnih i kroničnih virusnih hepatitisa B i C, koju je bolnici donirala tvrtka AbbVie.

Uobičajeni problemi s kožom kod djece - ovo je 12 najčešćih tegoba12 najčešćih problema s kožom kod djece

Ne znate mnogo o osipu, prištićima ili neravninama na koži vašeg djeteta, a s vremena na vrijeme pojavljuju se nepravilne mrljice? Bolest, alergije i vrućina ili hladnoća često stoje iza promjena na koži djeteta. Većina ih nije ozbiljna i lako se liječi.

Vector couple of man and woman in vintage illustration

BLOG PACIJENTICA
Što se cigareta tiče…: ‘Pušač sam, no ne pušim’

Neki dan na poslu potegnula se priča o prestanku pušenja. Kolegica – koja ne puši – na sebe gleda kao pušača. Intrigantno, ima smisla, dopustite da objasnim.

 

protectionTinejdžerice se opijaju tamponima natopljenim alkoholom!

Uznemirujuće pismo majke tinejdžerice iz županjskog kraja koja upozorava na zabrinjavajuću pojavu mladih djevojaka. Naime djevojke natapaju tampone u žestoka alkoholna pića.

Barcode scanerPrijeti li nam nestašica lijekova zbog duga HZZO-a ljekarnicima?

Dug HZZO-a prema privatnim ljekarnama ponovno je premašio pola milijarde kuna. Prema podacima koje smo dobili od HZZO-a, na dan 30. travnja HZZO je privatnim ljekarnama dugovao 597,4 milijuna kuna, s plaćanjem im kasne 151 dan od izdavanja računa i 91 dan od datuma dospijeća plaćanja.
[/one_half][one_half_last]

Woman choosing lingerie. Drawers filled with sexy lace lingerie. Textile, Underwear.

Savršen grudnjak: 10 znakova da nosite pogrešan broj

Svi smo to ponekad prošli. Kada iz nekog razloga u trgovini kupimo ili premalen ili prevelik grudnjak. Tada opet kupimo novi, no kada dođemo kući nakon samo pet minuta nošenja shvatimo da nam niti taj ne pristaje.

KurkumaPrestanite koristiti kurkumu ako ste jedan od ovih 6 tipova ljudi

Nakon lana i pšeničnih trava, kurkuma je treći najprodavaniji botanički dodatak prehrani.  Trenutno, prodaja se povećava po stopi od 20 %.

Smoking girl in the field on a cloudy day. She is lighting the cigar lighter.Zakon o duhanskim proizvodima još nije stigao ni do Vlade

Svaki teći stanovnik Hrvatske puši. Hrvatska ima još 11 dana da svoj Zakon o duhanskim proizvodima uskladi s Europskom direktivom. Zakon još nije stigao ni do Vlade, a iz Ministarstva zdravlja optimistično poručuju da će biti spremno na vrijeme.

Nurse taking blood pressureGorka obljetnica: Teška vremena i za medicinske sestre u Hrvatskoj

Hrvatski strukovni sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSSMS/MT) obilježio je u srijedu 25 godina svog djelovanja. Čelnica tog sindikata Ankica Prašnjak ocijenila je kako nisu zadovoljni situacijom u kojoj se nalaze danas medicinske sestre i tehničari u Hrvatskoj, zbog čega sve više njih odlučuje za odlazak u inozemstvo.

Boy with a girl sitting near the waterVeći prag tolerancije na bol: Prijateljstvo jače i od morfija

Kažu da je smijeh najbolji lijek, a nova studija znanstvenika pokazala je da potpora prijatelja u borbi protiv bola može biti učinkovitija i od morfija, jednog od najmoćnijih opijata.
[/one_half_last]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.