10 odvratnih potencijalnih nuspojava receptnih lijekova

Potencijalne nuspojave receptnih lijekova

Dok lijekovi s jedne strane mogu izliječiti ono što pacijente muči, također mogu imati neželjene, veoma ružne nuspojave.

Budući da je svaki pacijent različit, način na koji pojedino tijelo reagira na lijekove može odrediti ozbiljnost potencijalnih nuspojava i postoje li one uopće, piše Pharmacy Times.

Nuspojave povezane s receptnim ili bezreceptnim lijekovima mogu biti neugodne, čak i odvratne.

Ovo je 10 najgorih potencijalnih nuspojava koje lijekovi na recept mogu izazvati.

1. Ginekomastia

Finasteride (Propecia), snažan lijek koji se koristi kako bi se prevenirao gubitak kose, može uzrokovati uvećanje dojki kod muškaraca, a ponekad se dogodi i iscjedak iz bradavica.

2. Urin u bojama 

Velik broj lijekova može uzrokovati boje urina duginog spektra. Metronidazole (Flagyl), furazolidone i nekoliko drugih antibiotika mogu rezultirati crnim urinom. Laksativ fenolftalen, može rezultirati ljubičastim urinom.

Amitriptiline hidrokloride (Elavil), antidepresiv i metokarbamol (Robaksin), mišićni relaksant može uzrokovati zeleni urin. Diuretik triamterene (Dyrenium) može uzrokovati urin plave boje.

3. Problemi s kontrolom crijeva

Orlistat (Ksenikal) koji se prodaje kao bezreceptan lijek u manjim dozama, kao što je Alli, je lijek za gubljenje kilograma dizajniran da prevenira tijelo da upija masnoću. Prema WebMD, neuspjeh pridržavanja prehrani siromašnom masnoćom može kod čovjeka rezultirati pojavu masne stolice, uljastih mrlja ili crijevnog plina s iscjedkom, osjećaj potrebe da se crijeva moraju isprazniti odmah i taj čas te povećan broj pomicanja crijeva, kao i njihova loša kontrola.

4. Nazalni problemi

Roflumilast (Veramist) sprej za nos, koji se koristi za tretiranje simptoma alergije, može uzrokovati nazalne čireve i nazalne gljivične infekcije. Srećom, ovaj je rizik izuzetno nizak.

5. Stolica u bojama

Isotretinoin (Akutane) koji se koristi za liječenje akni može izazvati razne vrste čudnih nuspojava. Među njima su tamni urin, stolica glinene boje, žutica, proljev, rektalno krvarenje, čak i crnu i krvavu stolicu.

6. Osjetljivost na sunce

Antibiotik Levofloksacin (levakin) koristi se za liječenje gljivičnih infekcija, a može uzrokovati nesposobnost, poput one vampirske, da se čovjek nosi s izlaganjem suncu. Pacijenti koji uzimaju levakin mogu razviti fototoksičnost, problem toliko ozbiljan da može u vrlo kratkom vremenu rezultirati opeklinama drugog stupnja. Pacijenti koji uzimaju ovaj antibiotik mogu biti osjetljiviji na trganje ligamenata ili tetiva.

7. Loš zadah

Smrdljivi zadah može biti posljedica uzimanja steroida.

8. Izmijenjeno nepce

Antibiotik Klaritromicin (Biaxin) može uzrokovati da hrana i piće imaju kositren okus ili okus metala. Iako ova nuspojava nije odvratna kao druge može ukloniti radost od konzumiranja omiljene hrane.

9. Žuti zubi

Antibiotici tetracycline mogu uzrokovati da vaši zubi postanu trajno žuti. Uzima li trudnica ovaj antibiotik, zubi njezine bebe mogu se trajno diskolorirati kasnije u životu.

10. Pretjerano znojenje

Lijekovi protiv bolova poput celekoksiba (Celebrexa) i hidrokodona (Vicodin) kao i kardivaskularni lijekovi poput amlodipina (Norvasc), bumetanida (Bumex), digoksina (Digitek), doksazosin mesilate (Cardura) i lisinoprila (Zestril) mogu uzrokovati prekomjerno znojenje. Neki antidepresivi i hormonalni lijekovi isto se povezuju za ovu nuspojavu.

Ponekad, potencijalne nuspojave lijekova premašuju njihove benefite. Ljekarnici, liječnici i pacijenti trebaju raditi zajedno kako bi odredili prihvatljiv rizik i prednost lijeka te kako bi podesili lijekove i njihovu dozu po potrebi kako bi postigli optimalni rezultat.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.