Tinejdžerice se opijaju tamponima natopljenim alkoholom!

U redakciju Glasa Slavonije stiglo je prilično uznemirujuće pismo majke tinejdžerice iz županjskog kraja koja upozorava na zabrinjavajuću pojavu mladih djevojaka. Naime djevojke natapaju tampone u žestoka alkoholna pića.

Pismo ide ovako:
Zaprepastila sam se kada mi se kći povjerila i prepričala iskustva nekoliko prijateljica koje su joj se ‘pohvalile’ da su isprobale ‘zanimljivu’ tehniku opijanja koju mladi u zapadnim zemljama već dugo primjenjuju i da su ‘oduševljene’ učinkom, brzim i jakim djelovanjem. Higijenske tampone namočile su u votku i potom ih stavile kao kada imaju mjesečnicu. Nikada ih, ‘pohvalile’ su se, nije brže ‘uhvatilo’ jer im je alkohol ušao direktno u krv, a osjećale su se, kažu, ‘fantastično’. U kafiću pristojno piješ sok s frendicama, nemaš nikakvog zadaha, a tampon dolje odrađuje svoje‘, kazale su joj i preporučile da se i sama uvjeri u to – ispričala je za redakciju Glasa Slavonije uznemirena žena. U nevjerici se pita je li moguće da te mlade djevojke, na pragu života, nisu svjesne rizika i opasnosti kojima se izlažu svojim nerazumnim postupcima.
‘Sve te negativne trendove koji nam truju djecu donio nam je internet i društvene mreže kojima su zaluđeni. Ne mogu vjerovati da je nekome uopće palo na pamet takvo nešto učiniti! Dosegnuli smo samo dno, mladi više ne prežu ni od čega, nevjerojatno je na što su sve spremni… Jesmo li mi kao roditelji zakazali u odgoju naših tinejdžera, jesu li prevelika kontrola i nadzor ili pak prevelika sloboda možda i naše najveće pogreške? Jako sam uplašena, strepim za budućnost naše djece, već se danima ne mogu smiriti… ,kaže očajna majka.

Djevojke na ovaj način oštećuju vaginu što u konačnici može dovesti do neplodnosti

Za komentar je redakcija Glasa Slavonije pitala i predstojnika Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek prof. dr. sc. Darka Čuržika, dr. med.

Upoznat sam s pojavom da tinejdžerice iz zapadnih zemalja (najviše Njemačke i SAD-a) namoče tampon u alkoholno piće, najčešće votku, te ga stavljaju u vaginu da bi se dovele u alkoholizirano stanje. Mislim da tinejdžerice iz Hrvatske ne bi smjele slijediti taj primjer, a ja ga osobno dosad nisam imao u praksi. Upitno je dovode li se na taj način uopće u alkoholizirano stanje, a sigurno oštećuju sluznicu vagine, jer se obično radi o 40-postotnom alkoholu. Mogu se stvoriti erozije (ranice) na sluznici vagine, što je podloga za infekciju, a kasnije može biti i jedan od uzroka neplodnosti. Potrebno bi bilo i mišljenje psihijatra o takvoj osobi, jer se radi o poremećaju ličnosti – smatra dr. Čuržik.
Može se reći da je konzumacija alkohola među mladima dosegnula razinu epidemije! – alarmantan je zaključak koji su nedavno iznijeli stručnjaci okupljeni u Zagrebu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, na završetku obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Istraživanja Zavoda pokazuju da djeca prvo iskustvo s alkoholom imaju u obiteljskom okruženju, i to u predškolskoj dobi: djeci od četiri, pet godina daje se piće, i to je svima vrlo zabavno, fotografije se stavljaju na Facebook, a kada u srednjoj školi počnu piti, roditelji se čude i to im je onda problem, kažu u Zavodu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.