Hamburgeri sadrže tragove štakora i čovjeka te patogenu DNA

Nakon što ste već naručili hamburger u fast food restoranu, jeste li se već pomirili da ispod šnite rajčice sigurno ne stoji konjsko meso?

No, dodatke poput DNA štakora i čovjeka možda biste teško mogli progutati, piše Independent.

Nova studija američke kompanije Clear Labs otkrila je na uzroku od 258 hamburgera, dva uzroka mesa u vegetarijanskim proizvodima, tri hamburgera s DNA štakora i jedan hamburger ljudske DNA.

‘Najčešće je riječ o kosi, koži ili noktu, koji su se slučajno pomiješali tijekom procesa prerade’, referirajući se na ljudsku DNA.

‘Ono što mnogi konzumenti ne znaju je da su neke količine ljudske i DNA štakora pale unutra – unutar prihvatljivog regulatornog raspona’, stoji u izvješću.

Također istraživanje je otkrilo da postoje ‘praznine’ kod sigurnosti hrane i standarda kvalitete, no sveukupno govedska industrija ‘profitirala je od strogih propisa i agresivnih ispitivanja’.

Nadalje, gotovo četvrtina vegetarijanskih hamburgera ima različite sastojke od onih koji su na etiketi. Dva su vegetarijanska hamburgera sadržavala govedinu, a jedan hamburger od crnog graha nije sadržavao grah. Uobičajen nalaz za mesne burgere je da su neočekivano dodavani kokoš ili puretina.

Još jedan je problem je da 4.3 % burgera sadrži patogenu DNA što može uzrokovati izbijanje zaraza i trovanje hranom.

Određeni patogeni pronađeni u proizvodima mogu uzrokovati simptome nalik onima od tuberkuloze, gastroenteritis, bolesti izazvane hranom i E. coli.

Patogeni u četiri vegetarijanska burgera, inače koja se smatraju da su u niskoj kategoriji za trovanje hranom, su zabrninjavajući, stoji u izvješću.

Osim mješanog mesa, moguće bolesti i tragova štakora, a za sve one koji uza sve ovo paze na težinu, vrijedi napomenuti da 12 burgera u studiji sadrži najmanje 100 kalorija više nego na naljepnici’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.