Toplo je, a ruke i stopala su vam hladni: Znate li što vam poručuju?

Izreka kaže: Hladne ruke, toplo srce. U stvarnosti, hladne ruke i noge mogu biti samo način na koji se vaše tijelo prilagođava na vanjsku temperaturu ili signalizira medicinski problem.

Zbog raznih razloga, žene će češće imati ovaj problem od muškaraca. Medicinski razlozi za hladne ruke i noge uključuju niske ili nikakve hormone štitnjače (Hipotireoidizam), anemiju, dijabetes, Torakalni sindrom i krvožilne probleme kao što je Raynaudova bolest.

Hipotireoidizam se događa kada vaša štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno ili nikako hormona štitnjače. Obzirom da štitnjača utječe na metabolizam cijelog tijela, slaba tiroida znači da motor ‘radi hladniji’ od onih s normalnim razinama štitnjače.

Anemija može uzrokovati hladne ekstremitete jer u tom času vi nemate dovoljno crvenih krvnih stanica koje cirkuliraju tijelom, što može utjecati na vašu temperaturu.

Kod Raynaudove bolesti, krvne su žile zapravo stisnute, što smanjuje cirkulaciju i čini vaše ekstremitete hladnijima.

Ako imate dijabetes periferne neuropatije – koji uzrokuje oštećenje živaca možda se vaše ruke i noge čine hladnijima no što njihova aktualna temperatura zapravo jest, odnosno koja je normalna.

Torakalni sindrom nastaje kada su živci, koji vode iz torakalne kralješnice, komprimirani. Pritisak na živce utječe na cirkulaciju u rukama.

Žene su na sva ova stanja, osim dijabetesa, osjetljivija od muškaraca. To može biti zbog toga jer je ženski endokrini sustav kompliciraniji ili zato što su žene osjetljivije na anemiju zbog mjesečnice. Možda su osjetljivije i na torakalni sindrom zbog lošeg razvoja muskulature ili lošeg držanja, ili oboje.

Što ćete učiniti oko svojih hladnih prsti na nogama i rukama ovisi o uzroku. Kako biste prevenirali da vanjska temperatura samo pogorša problem, nosite rukavice i tople čarape, naročiti zimi. Redovna vježba pomoći će poboljšati ono što se zove kolateralna cirkulacija – povećanje veličine malih krvnih žila kako bi bile više opskrbljene krvi.

Za anemiju može biti korisno poboljšanje prehrane. Jedite više zelenog lisnatog povrća i organsko meso, naročito jetru. Mnogi vitaminski Dodaci prehrani sadrže željezo.
Redovito vježbanje može pomoći regulirati vaš metabolizam. Za torakalni sindrom radite na poboljšanju vaše posture i ojačavanju mišića u gornjem dijelu leđša i prsima.

Hladne ruke i noge mogu biti smetnja. Poput radara, ona neka vam bude upozorenje na problem. Ne ignorirajte ga nego ga riješite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.