Imunološki zavod pred stečajem

Lea Lupret Prugovečki nova je vršiteljica dužnosti ravnateljice Imunološkog zavoda. Prugovečki je najavila ponovno pokretanje proizvodnje u Zavodu, no umjesto toga, kako se neslužbeno doznaje, ta bi javna ustanova od strateškog interesa za Hrvatsku uskoro mogla ostati bez imovine.  

Lupret Prugovečki dugogodišnja je radnica Imunološkog zavoda (IZ), koja dužnost v.d. ravnateljice obnaša od 1. svibnja. Kao prioritete u budućem radu istaknula je pokretanje proizvodnje i to prvenstveno proizvodnje krvnih derivata i virusnih cjepiva te dovršetak postupka preoblikovanja trgovačkog društva u javnu zdravstvenu ustanovu, koje je započeto krajem srpnja prošle godine, piše Hina.

Naime, proces preoblikovanja Zavoda, za koji je Vlada pred gotovo godinu dana zadužila Ministarstvo zdravlja i DUUDI, do danas nije proveden. Na temelju Vladine uredbe iz srpnja prošle godine, samo su radnici prebačeni u javnu ustanovu, no imovina je i dalje ostala u trgovačkom društvu.

Imunološkom zavodu d.d.  21. siječnja ove godine blokiran je račun i ono bi, kako se neslužbeno doznaje, 19. svibnja moglo završiti u stečaju. Dobit će stečajnog upravitelja i svi će vjerovnici morati biti namireni iz imovine, uključujući i male dioničare za čije obeštećenje Vlada nije osigurala sredstva nakon odluke da Imunološki postaje javna ustanova od strateškog i općeg gospodarskog interesa za Hrvatsku.

Radnici, otkad su prebačeni u javnu ustanovu, redovito dobivaju plaću, no i dalje ništa ne proizvode. S gubitkom imovine IZ-a, prijeti im da će ostati i bez radnog mjesta. Proizvodnju je obustavio gubitak dozvola za proizvodnju cjepiva pred gotovo tri godine. Razlog je bio sustav za vodu, no taj problem do danas nije riješen.

Neslužbeno se doznaje i da je taj sustav kupljen još prije četiri godine, ali nije montiran. Montažu je zaustavilo i proglašenje Imunološkog javnom ustanovom, čime je postao obveznik javne nabave, a već dogovoreni postupak montaže novog sustava zbog toga je obustavljen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.