Zakon o duhanskim proizvodima još nije stigao ni do Vlade

Svaki teći stanovnik Hrvatske puši. Hrvatska ima još 11 dana da svoj Zakon o duhanskim proizvodima uskladi s Europskom direktivom. Zakon još nije stigao ni do Vlade, a iz Ministarstva zdravlja optimistično poručuju da će biti spremno na vrijeme, piše Dnevnik.hr.

Naime, zemlje članice EU-a imaju rok do 20. lipnja 2016. za usklađenje nacionalnih zakona s EU zakonom o duhanskim proizvodima.

Novi zakon predviđa zabranu light i svih cigareta osim onih s okusom mentola. Plan je i postrožiti pravila za elektronske cigarete. Na kutijama će stajati šokantna upozorenja.

‘Zakon može utjecati na mlađe ljude koji tek počinju pušiti’, rekao je Boris Gracin, specijalist psihijatar iz NZJZ Andrija Štampar.

U Europi upravo Hrvatska ima najveći broj žena koje puše, a na neslavnom smo trećem mjestu po broju mladih pušača.

‘Više od 9.000 ljudi u Hrvatskoj umire od posljedica pušenja’, napominje Gracin.

Kod muškaraca, na prvom je mjestu karcinom pluća, a kod žena je on na trećem mjestu. I ide prema gore. Na liječenje od posljedica pušenja iz hrvatskog zdravstvenog sustava svake se godine izdvaja milijarda i pol kuna.

Inače, čovjek koji u Hrvatskoj na dan popuši kutiju cigareta, na godinu će na tu nezdravu naviku potrošiti više od 8.000 kuna.

Pušači se najviše boje povećanja cijena, no u Ministarstvu financija potvrdili su kako nemaju plan povisivati trošarine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.